Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Осам намирница које немају рок трајања: Могу да трају годинама

Када се правилно чувају, ове свакодневне намирнице могу трајати годинама, некад и деценијама након што се отворе

1702734880_shutterstock_1496383748.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У међувремену изгубе само мало квалитета (мада је и то реткост). Следећи пут размислите два пута пре него што баците неку од ових намирница. Ако сте их добро чували, шансе да су сасвим у реду су велике.

1. Мед

Природни мед што дуже траје, то је укуснији и остаје “непокварен” ма колико год година прође од отварања тегле. Једино што може је да промени боју и да се кристалише, што га не чини мање здравим и укуснијим.

Како да остане свеж: Мед држите на хладнијем месту, чврсто затвореним. Ако се кристалише, теглу ставите у топлу воду и сачекајте да се мед скроз отопи.

2. Пиринач

Било који тип пиринча, од белог до интегралног, има неодређен рок трајања, када се држи даље од загађивача. Једино је изузетак браон пиринач који не може да траје дуго због веће количине уља коју садржи.

Како да остане свеж: Држите га на хладнијем и сувом месту. Када се отвори, држите га у вакуминарој посуди или у кеси са замрзивач која је добро затворена. За додатну заштиту, држите га у замрзивачу или фрижидеру.

3. Шећер

Бели, смеђи или у праху - шећер не може да се поквари, зато што се у њему не могу развити бактерије. Прави задатак је да му не дозволите да се стврдне као камен.

Како да остане свеж: Држите га на сувом и хладном месту. Да бисте спречили стврдњавање шећера, држите га у вакумској посуди или га држите у оригиналном паковању у добро затвореној кеси.

4. Јака алкохолна пића

Јака алкохолна пића која су дестилована - водка, рум, виски, џин, текила и слични не могу да се покваре, чак након отварања. Укус и арома им се могу изгубити током времена, али ви то никако нећете осетити.

Како да остану свежа: Држите их на хладном, тамном месту, што даље од директне сунчеве светлости. Флашу добро затворите када није у употреби.

5. Чист екстракт ваниле

Чист екстракт је доста скупљи од “имитација”. Али пошто може да траје вечно, вреди заиста онолико колико кошта.

Како да остане свеж: Држите га на хладном и тамном месту, чврсто затвореног када се не користи.

6.  Дестиловано бело сирће

Ово је намирница која се користи у скоро свим јелима - од маринада до дресинга за салату. Рок трајања је малтене неограничен, па може стајати годинама.

Како да остане свеже: Држите га на сувом и тамнијем месту, добро затвореним.

7.  Кукурузни скроб / густин

Ово је намирница која је обавезна у сосевима и пудинзима... Када је на сувом и безбедном месту, може такође да траје годинама.

Како да остане свеж: Држите га на сувом и хладном месту. Паковање држите добро затвореним између коришћења.

8. Со

Од класичне до морске и кошер соли, со је појачивач укуса који се никада не може покварити или променити укус.

Како да остане свежа: Једноставно је држите на сувом и хладном месту.

БОНСУ ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas