· · Коментара: 0
ОПРЕЗ

Обратите пажњу и спречите тровање: Ова намирница се квари сат времена након кувања

Вероватно нисте знали да ова намирница коју скоро свакодневно користимо, има тако кратак рок трајања, зато поведите рачуна!

1617880219_salad-1206018_1280.jpg

Пиринач је једна од оних намирница коју лако можемо да скувамо у превеликој количини и онда да га следећег дана поново једемо као прилог уз нешто друго.

Укус ће и следећег дана остати исти, за разлику од, на пример, пржених кромпирића, али оно што већина људи не зна јесте да је пиринач јако подложан кварењу.

Прочитајте још: Кухињски савети који решавају мука: Узмите свећу у руке и очистите лук без суза, а за љуштење куваног јајета узмите КАШИКУ!

То нема везе са начином на који грејете пиринач, већ је директно повезано са начином на који ћете га чувати. Сиров пиринач има на себи микроорганизме Бациллус цереус, који се јако брзо размножавају. Они могу да проузрокују тровање храном, па чак и ако је пиринач скуван.

Фото: Пиксабеј

Проблем настаје кад скуван пиринач оставите на собној температури. У том случају се спорије размножавају и прерастају у бактерије, које могу да изазову тровање.

Прочитајте још: Ово је храна коју пре јела ОБАВЕЗНО морате опрати

Што дуже пиринач стоји на собној температури, то је већа концентрација бактерија и већа могућност да се отрујете.

Како бисте избегли овакву ситуацију, немојте остављати кувани пиринач на собној температури дуже од једног сата. Након тога га обавезно одложите у фрижидер.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.