· · Коментари: 0
сомелијер у кући

Сервирање вина - сва правила на једном месту: Ако имате јефтино вино у кући, научите како да му побољшате укус!

Основе послуживања вина, укључујући савете за одабир правих чаша, до сипања вина без просипања. Неки од ових савета ће чак побољшати укус вина.

1623326075_Depositphotos_161946852_xl-2015.jpg
ФОТО: Депозит

1. Правилна чаша учиниће укус било ког вина бољим

Џорџ Ридел, аустријски произвођач стакла, 10. генерације, 1986. године изашао је са линијом приступачних машински израђених кристалних чаша названих Винум. Линија је имала различите облике стакла за различите врсте вина. То је изазвало велику забуну.

Потрошачи су навикли да користе само једну чашу за вино и чинило се да је линија Винум потпуно промашена. Џорџ Ридел је одмах смислио решење, почео је да организује „дегустације из винских чаша“ како би из прве руке доказао разлику која се прави.

Прочитајте још: Најбоља ЗАМЕНА ЗА ЈАЈА у рецептима! 5 намирница које треба да имате при руци (РЕЦЕПТ)

Научите зашто су одређени облици винских чаша бољи за одређене врсте вина од других. Користите ово знање за проналажење најбољих 1 или 2 облика стакла за вашу властиту кућну колекцију.

2. Вино је најбоље послужити благо хладно

Сви сте већ искусили колико различит укус кафе, чаја или сока може да буде, ако се служи на различитим температурама. Иста та идеологија важи и за вино. Такође, неке деликатније цветне ароме у финим винима потпуно су пригушене на претерано хладним температурама или пребрзо сагоре када је вино претопло.

Благо расхлађено вино
Прикрива све "оштре" ароме у винима. Вино које се служи на температури већој од 20 степени ће имати више алкохолног мириса због повећаног испаравања етанола.

Црвено вино: има бољи укус ако се служи мало испод собне температуре.

Бело вино: одличног је укуса са око 5-15 степени. 

Пенушава вина: Приступачне пенушаре одлично се показују на температурама од 3-7 степени.

3. Усавршите ритуал отварања флаше вина

Постоји много различитих врста отварача вина. Већина нас одмах схвати механизам убадања вадичепа у чеп и употребе полуге за подизање плуте, међутим, мали детаљи нас збуњују.

Скидање фолије: са горњег или доњег дела?

Сомелијер увек пресеца фолију на доњој усни. То је традиција јер су се фолије претходно правиле од олова. Такође, овај метод смањује могућност просипања заосталих капљица приликом сипања вина. С друге стране, резачи за фолију дизајнирани су за резање врха усне. Сечење горње усне је визуелно привлачније и идеално за тренутке у којима је вино изложено (као на дегустацији вина).

Где убости чеп?

Отварач забодите у чеп мало изван центра. Желите да радијални пречник црва („црв“ је коврџасти део отварача за вино) буде центриран тако да је мања вероватноћа да ће поцепати чеп.

Претакањем вина у декантер побољшавате укупни укус вина.

Чувајте чеп да се не сломи

Потребно је око седам окрета да се црв убаци на најбоље место, иако се отварачи вина разликују. У основи, вадичеп треба уметнути у чеп отприлике један завој мање него до краја. Нека фина вина имају дугачке чепове, па је потребно угурати вадичеп до краја.

4. Претакање вина

Претакање је једина ствар коју увек заборавимо да урадимо, а која ће у великој мери побољшати укус црвеног вина.

Класична метода је сипати вино у стаклени врч или декантер за вино и оставити да одстоји око 30-45 минута. Бржи начин је употреба винског аератора који готово тренутно декантира вино.

Изузев врло старог црвеног и белог вина, готово ниједном другом вину неће наштетити декантирање.

Прочитајте још: ПРЕДЈЕЛО У ЧАШИ - нови тренд у сервирању хране: Изгледа фантастично, а лако се прави! (ФОТО)

Ако редовно купујете јефтиније вино, није ретко да осетите мирис трулих јаја или куваног белог лука. То се дешава чак и код неких финих вина. Упркос својој ароми сличној сумпору, ови мириси не потичу из сулфита и не могу нам нашкодити.

То је мања винска грешка која настаје када вински квасац током ферментације не добије довољно хранљивих састојака, често током великих ферментација индустријског степена.

Отарасите се непријатног мириса јефтиног вина
Арому "трулих јаја" уклоните мешањем потпуно сребрном кашиком или комадом сребрног накита.

Декантирање јефтиног вина често ће променити хемијско стање ових смрдљивих једињења ароме, чинећи их укуснијим.

5. Сипање вина у чашу

Боца вина садржи нешто више од 0,75 литара вина.

У типичну винску чашу може да стане 0,3 до 0,4 литре вина и дизајнирана је да задржи арому.

Чашу немојте пунити до врха, како не бисте покварили арому.

Винска чаша се правилно држи тако што је ухватите за стопицу, како се не би угрејало између ваших дланова.

6. Држање винске чаше

Дакле, сад кад је ваше вино у чаши, како треба да се носите са незгодном, тешком чашом? Чини се логичним да чашу попијете, међутим ваше руке ће загрејати вино, па га држите за ножицу.

То је једина тајна за руковање вином коју примењује винска елита.

Прочитајте још: Ово је НАЈСКУПЉИ СЛАДОЛЕД на свету: Од цене и састојака ће вам се завртети у глави! (ФОТО/ВИДЕО)

7. Колико се вино држи након отварања?

Већина вина неће издржати током ноћи ако боца остане отворена. Ево неколико савета за чување отворених вина: 

Конзервери за вино су сјајни, користите их.

Отворена вина чувајте у фрижидеру (или фрижидеру за вино ако га имате!). Хладноћа ће одржати вино свежим.

Држите вино подаље од директне сунчеве светлости и извора топлоте (као изнад фрижидера или рерне.)

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.