Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
намирнице

Шта је ЦРНИ ПИРИНАЧ? Како се спрема некадашња привилегија краљева?

Пиринач је основна намирница у кулинарству. И док сви спремамо бели, класични, пиринач да ли сте чули за црни пиринач?

1643025295_rice-g19c30d2ad_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Он се често занемарује, а има бројне здравствених предности и кулинарске могућности употребе.

Шта је црни пиринач?

Црни пиринач је заправо низ врста пиринча који укључује индонежански црни пиринач, филипински балатинав црни пиринач, пирурутонг црни глутинозни пиринач и тајландски јасмин црни пиринач. То је пиринач средњег зрна који је настао у Кини и другим деловима Азије пре неких 10.000 година. Добио је своје друго уобичајено име , забрањени пиринач, јер је некада био резервисан искључиво за кинеског цара. Данас можете пронаћи црни пиринач у локалном супермаркету.

Прочитајте још: Како да направимо хрскав кромпир без коришћења рерне? Неколико састојака за савршен укус

Оно што издваја црни пиринач од других сличних житарица је очигледно његова нијанса, а иако изгледа црно када је сирово, заправо добија више тамнољубичасте боје када је кувано. Ова непогрешива нијанса потиче од антоцијанина који се налазе у љусци зрна. Ова хемијска једињења одговорна су и за боју патлиџана, боровнице и конкорд грожђа, могу изгледати црвено, љубичасто, плаво или црно, у зависности од њиховог пХ, пише Реал Симпле.

Што се укуса тиче, црни пиринач има благ, орашасти укус, сличан оном код браон пиринча. Они који избегавају глутен биће задовољни када сазнају да је црни пиринач природно без глутена.

Исхрана и предности црног пиринча

Неке врсте пиринча су хранљивије од других, а као што су Кинези веровали пре хиљадама година, црни пиринач је на врху листе здравог пиринча. У ствари, има више влакана и протеина од црвеног, смеђег или белог пиринча.

Како кувати црни пиринач?

Упркос различитој нијанси, кување црног пиринча је веома слично начину на који припремате друге врсте пиринча. Нема потребе да га прво испирете, јер то може да уклони неке од тих корисних хранљивих материја.

Прочитајте још: Зашто нас СЕЦКАЊЕ ЛУКА расплаче? Постоји логично објашњење

Ако га кувате на шпорету користите 2 шоље воде на 1 шољу пиринча, а за мекшу текстуру користите мало више воде. Када вода почне да кључа, додајте пиринач, поклопите шерпу и оставите да се крчка на шпорету. Знаћете да је пиринач готов када има нежну текстуру и када се вода упије. Ово обично траје око 30 до 35 минута - отприлике 10 минута дуже од других врста пиринча. Када се пиринач кува, склоните шерпу са ватре и оставите да одстоји поклопљено око 10 минута.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas