Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Четири врсте намирница НИКАКО НЕ БИ ТРЕБАЛО ПОДГРЕВАТИ: Може бити штетно по здравље, објашњавају стручњаци

Докторка Ким Линдзи објаснила је које намирнице никако не би требало да подгревате

1683551904_shutterstock_601739936.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вероватно постоје неке намирнице које већ оклевате да подгрејете. Међутим, знате ли да постоје четири намирнице које носе велики здравствени ризик када се поново загревају.

Ким Линдзи, аустралијска дијететичарка, потврдила да је пиринач ризична ставка за подгревање, споменула је још три намирнице које не бисте требало загревати ако не желите да се разболите, пише Клиxба .

1. Пиринач

Рижа је једна од намирница за коју нам често говоре да не подгревамо, али можда не знате зашто вас упозоравају на то.

“Подгревање пиринча је велики ризик. Те споре су отпорне на топлоту, па чак и када их загријете, и даље могу узроковати штетне патогене”, рекла је.

Некувана житарица може да садржи бактерију звану Бациллус цереус, која се не убија увек током процеса кувања. Ово може узроковати тровање храном. Према НХС-у, споре Бациллус цереус могу расти у пиринчу који се остави да стоји на собној температури. Они ће се умножити и могу произвести токсине који узрокују повраћање или пролив.

2. Кромпир

“Изненађујуће, могли бисте ризиковати да се разболите подгревањем кромпира”, каже Ким.

Баш као и пиринач, опасност долази од складиштења скробних намирница на собној температури: ако се то ради дуже од два сата, може доћи до раста Цлостридиум ботулинум.

Смртоносни токсини које производи ова бактерија могу узроковати ретко, али по живот опасно стање звано ботулизам, које може напасти мозак, нерве и кичмену мождину и узроковати парализу. Бактерија производи ботулизам који узрокује токсине када им недостаје кисеоник, тако да ботулизам који се преноси храном обично изазивају предмети у затвореним лименкама или боцама, наводи НХС.

“Пасирање кромпира с кварљивим састојцима као што су млеко, маслац и павлака такође може повећати ризик да се разболите ако га поново загријете”, рекла је Ким.

3. Спанаћ

Подгревање зеља попут спанаћа може узроковати листериозу, озбиљну инфекцију која резултира грозницом, симптомима сличним грипу, главобољом, укоченим вратом, конфузијом, па чак и нападима.

Болест је узрокована бактеријом листерије која се може задржати на намирницама. Према Ким, припремљене салате и зеље које се купује у продавници обично носе листерију. НХС је додао да би вас млечни производи направљени од непастеризованог млека, попут сирева попут цамемберта и брие, могли изложити ризику од листериозе.

4. Јаја

Четврта на Киминој листи ризичне хране за подгревање била су јаја. Основна храна за доручак може да пренесе бактерију салмонелу, која може узроковати све врсте непријатних симптома као што су дијареја, бол у стомаку, грозница и повраћање. Ким каже да су јаја чувана на температурама између 4 Ц до 74 Ц ‘опасна зона’.

“Патогени могу расти брже када су на тој температури. Ако у храни има више патогена и штетних бактерија, онда постоји повећан ризик од тровања храном када је једемо”, рекла је.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas