Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИК ИСКУСНОГ КУВАРА: Ево како да направите најбољу запршку за сарму

Домаћа сарма тражи добар купус, квалитетно месо, праве зачине и запршка за сарму која повезује укусе и даје пунину.

1763647136_shutterstock_2139183617.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ако сте мислили да је запршка за сарму само завршни корак, време је да је спремате на начин који јој даје пуну улогу у укусу.

Да би сарма била добра, мора и купус у који је савијате да буде квалитетан. Шта то значи? Лист мора бити чврст, али никако жилав. Не дозволите да вас завара његова мекоћа или провидност – ако је чврст, то је добар знак. Када га узмете у руку да смотате сарму, не сме да има жилице (њих обавезно одстраните), али ни да буде премекан. Многи помисле да ће омекшати током кувања, али то често доводи до распадања сарми.

Водите рачуна и о месу – најбоља комбинација је мешано млевено месо. Додаци су такође важни: суво месо мора бити заиста суво, а не само продимљено. Његова арома даје дубину укусу, али само ако је правилно одабрано.

Не заборавите ни на зачине. Црвена паприка је кључна, али немојте користити било коју. Бирајте проверену врсту која задржава боју и арому током кувања. Сарма треба да буде црвена, не бледа – јер јело које изгледа непривлачно, ретко изазива апетит.

И на крају, оно што многи забораве: правилно припремљена запршка за сарму не само да повезује укусе, већ даје јелу завршну ноту домаће пунине. Без ње, сарма може остати „недоречена“ – а са њом, постаје комплетна.

Потребно вам је:

1 кг мешаног млевеног меса
1 шоља пиринча од 2дл
3 главице црног лука
суво месо, по жељи, сланина, ребра, кобасица
зачини. . . вегета, со, бибер, црвена паприка
листови купуса

Први начин: Сарма без динстања фила

Ситно исецкан лук, млевено месо, пиринач и зачине (кашика црвене паприке, кашика вегете и трећина кашике бибера) измешају се и оставе да одстоје. Листови купуса се оперу, одстране им се жилице, а велики листови се по потреби преполове. На отворен длан ставља се лист, кашика фила, па се савија редом: доњи део унутра, затим леви и десни, па се све урола.

Сарме се ређају у глинену посуду, на дно које сте ставили пар листова купуса. Између сарми додаје се суво месо, све се поклопи још једним слојем листова, налије водом да огрезне и кува око два сата уз повремено мрдање посуде. На крају долази запршка – класична са упрженим брашном, уљем и паприком, или лаганија: размућено брашно с водом и паприком, па преливено између сарми.

Други начин: Сарма са динстаним филом

У овом поступку лук се прво издинста на уљу и води, затим се додају млевено месо и пиринач, па се све заједно крчка око десет минута. Додају се зачини, а затим се сарме мотају на исти начин као у првом рецепту. Кува се у глиненој посуди, са сувим месом и купусом, уз исту технику мрдања и исту запршку – по избору. Разлика је у укусу фила: динстани лук и месо дају пунији, дубљи ароматски профил, док први начин оставља више простора да се укуси развију током кувања.

О сарми се може писати данима – свако има свој рецепт. За оне који желе да пробају нешто ново, ту су два проверена домаћа рецепта. У њима је све на свом месту, укључујући оно што се често заборави: запршка за сарму. Она даје завршни слој укуса и повезује све састојке.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas