Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
одговор

Зашто нас СЕЦКАЊЕ ЛУКА расплаче? Постоји логично објашњење

Лук је једно од најпопуларнијих поврћа. Ретка су та јела у којима се не налази лук, иако га можда не волите у јелима је неизоставан.

1642681184_onion-gd53f1a211_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

За многе, сецкање лука није тако једноставно. Сигурно сте приметили да вас очи пеку и почињу да сузе. Ово је уобичајен проблем.

Зашто нас ово коренасто поврће тера да плачемо и како то да избегнемо?

Лук садржи једињења сумпора. Када се исече ослобађа једно од ових једињења као гас, назван пропил сулфоксид, који је иритант.

Прочитајте још: Намирнице које НИКАКО не смете да подгревате: Изазивају озбиљне проблеме уколико направите грешку

Ова хемикалија делује као одбрамбени механизам у природи како би спречио животиње да једу лук. Али када га исецкамо за кување, реагује сузама у нашим очима, а онда долазу дои одбрамбеног процеса очију, па крећемо да плачемо како бисмо испрали хемикалију. Неки људи имају осетљивије сузне канале у очима од других, због чега сецкање лука не утиче на све на исти начин.

Како да исецкамо лук а да не пустимо сузу?

Постоји неколико савета и трикова помоћу којих можете да спречите да заплачете док сечете лук. Једна опција је да охладите лук 30 минута пре него што га исечете, јер хладноћа спречава да се сумпор тако лако испусти у ваздуху.
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas