· · Коментари: 0
СРБИЈА

Ово место у Србији је свето и ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: А разлог зашто су манастири у њему МАЛИ је ПРЕЛЕП И НЕВЕРОВАТАН! (ФОТО)

Свети бор се налази у порти манастира Никоље и посетиоци му прилазе са поштовањем, јер испуњава жеље.

1623155216_ovcarsko-kablarska-klisura-manastir-nikolje.jpg
Фото: А. М.

У порти манастира Никоље, у Овчарско – кабларској клисури, налази се најпозантији бор Србије. Висок неколико десетина метара, а многи верују да је свето дрво.

Прочитајте још: Милош је током короне први у Србији направио ГЛАМПИНГ и сада цела породица живи од тога (ФОТО)

Бор и конак Фото: А. М.

Како се стиже до светог бора?

Уколико се упутите у Овчарско кабларску клисуру понесите жељу и никако немојте пропустити да посетитите манастир Никоље. Овај женски манастир налази се близу саме Бање и може се стићи пешице, али је неупоредиво лепше када се приђе бродићем који полази из Међуречје и пролази кроз клисуру.

Зашто су манастири мали?

- Прво што посетиоци виде су црква светог Николе и високи бор који немо посматра посетиоце манастирског комплекса и одаје утисак чувара. Овај бор је веома посебан. Пре свега, стар је више од 200 година и сматра се да је сам никао на гробљу монаха - каже Мирјана Кнежевић, водич.

Прочитајте још: НАЈГОРА година у историји: Туризам у СРБИЈИ су спасли ОВИ ЉУДИ

Добро је познату да су ову "малу Свету гору" после пропасти немањићке државе градили људи, а не краљеви, па су зато манастири мали. Међутим, постоји легенда да је народ управо бирао света места, крај светог дрвећа, како би баш ту подигли манастир.

Икона Мајке Божије Фото: А. М.

Овде су људи долазили и молили се за излечење. Већином су то биле жене, а легенда се преносила са колена на колено.

Петров гроб Фото: А. М.

Гроб сина кнеза Милоша

- Верује се да овај бор штити мајка Божија, па се на њему налази њена иконица. Уколико имате жељу и светом бору приђете са искреном, дубоком молитвом, целивате икону и помислите ту једну жељу, па окренете три круга око њега - жеља ће вам се испунити - објашњава Мирјана.

Прочитајте још: Кинески туристи нашли "јин и јанг" у Шумадији: Хоће да виде Мораву, а у музеју остављају чудне поруке (ФОТО)

Нема верника који посети манастир Никоље, а да не обиђе и ово свето дрво. Сам манастир Никоље се налази у прелепој шуми крај Западне Мораве. Ово је било кључно место у време ослобођења од Турака, јер је овде књаз Милош Обреновић сакрио од Турака кнегињу Љубицу. Нажалост, овде је сахрањен, крај бунара и његов мали син Петар.

Фреске у цркви Фото: А. М.

Манастирска воденица

- Новорођени син кнеза Милоша сахрањен је испод светог бора И други син књаза као петогодишњи дечак сахрањен је иза западног дела цркве. Малишан се звао Петар и крстио га је Карађорђе по свом оцу и тако су Карађорђе и Милош Обреновић били кумови - закључује Мирјана.

Никада се кандило није угасило

Задовољан што су Љубица и деца били безбедни, књаз Милош је манастиру изградио конак. Манастир је тада добио и воденицу, па готово да нема туристе који манастир напусти без килограма брашна упакованог у платнену врећицу.

Прочитајте још: Нова услуга у Турској: Сваки туриста добија личног асистента! (ФОТО)

Забележено је да манастир Никоље од постанка никад није био пуст. Кандило се у њему никада није гасило. Када је основан био је мушки, а од 1945. године постао женски манастир.

Иако фреске у цркви немају велику уметничку вредност, српском народу су непроцењиве. Манастир је био и поплављен, а током историје био је значајан културно просветни центар. Ту се налазила школа за парохијске свештенике и манастир је имао развијену преписивачку делатност.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.