· · Коментари: 0
ХОТЕЛИ

Најстарији хотел на свету има 13 векова! А знате ли који је у СРБИЈИ и где се налази?

Први хотел у Србији изградио је 1843. године Милош Обреновић на углу улица Краља Петра и Грачаничке, на месту где је био "Цинцар хан". Добио је име "Код јелена", по бронзаној глави јелена на улазу, а преименован је у "Старо здање".

Hotel.jpg
Фото: Пиксабу

Тренутно у Србији за насјтарије хотеле важе "Москва", "Ексцелзиор", "Бристол", "Касина", "Асторија", "Мажестик", "Касина" и "Праг", али и хотел "Београд" у Чачку који ради од 1900. године. И док се у Србији одушевљавају новим здањима, у другим земљама диче традицијом.

Прочитаје још: Роботи ће заменити туристичке раднике: Консијеж је остао без посла, нек се спреми БАРМЕН (ВИДЕО)

Званично, најстарији хотел на свету је "Кеиункан" у Јапану који има сертификат од "Гиниса" да ради већ 13 векова, а води га 52. генерација породице Махито која се бавила трговином свиле. Хотел има само 37 соба, али је цена ноћења око 400 евра и главна предност су топли извори и мир у подножју планине Фуџи који нуди.

Хотел "Интерлакен" Фото: Пиксабу

"Хотел Интерлакен", Швајцарска

Најстарији у Швајцарској, а можда и у Европи је хотел "Интерлакен" којије изграђен 1323. године. Ово је и данас изузетно луксузан хотел који је у 21. век "закорачио" са врхунском услугом, јапанским вртом и шик ентеријером. У њему је спавао Лорд Бајрон.

"Хотел Алберго дел Сол ал Пантеон", Рим

Најсатрији хотел у Италији налази се на граници са АУстријом, а у Риму је то хотел "Албего де Пантеон" који ради од 1467. године. Данас је веома скроман, јер су собе мале, али је локација врхунска, па је популаран као и првог дана.

Абаси хотел, Исфахан

Најстарији хотел на Блиском истоку налази се, наравно, у Исфахану. "Абаси хотел" је изграђен за виђеније трговце на Путу свиле, а до данас је остао посебно место на којем је доживљај и само попити  чашу чаја.

Најстарији хотел на Блиском истоку налази се у Исфахану и до данас је остао луксузно место.
Традиција важнија од свега
Традиција важнија од свега

Сохотел, Њујорк

Иако је српским туриситма најзанимљивији хотел "Њујоркер", јер је у њему живео Никола Тесла, најстарији је "Сохотел", изграђен 1805. године. На почетку су се ту окупљали гангстери, жене сумњивог морала и пијанице, а данас ту ручају хипстери.

"Хотел д'Лувр", Париз

Можда је "Џорж Пети" познатији, али најстарији хотел у Паризу је изграђен 1855. године "Хотел д'Лувр" за аристократе и софистициране путнике. Имао је 700 соба и претворен је у шопинг мол, па је хотел је пресељен мало даље. Најстарији хотел у Француској "Шато ла муне" налази се у Бордоу.

"Пера Палас", Истанбул

Најстарији хотел у Истанбулу изграђен је 1892. године и био је међу првим зградама која је имала електричну струју и текућу воду. Његова слава је овековечена у књизи "Убиство у Оријент експресу", јер је у њему, заиста, спавала Агата Кристи.  У свакој соби је боравила нека славна личност, па и Тито. Власник је био министар полиције који је убијен испред њега због директне умешаности у геноцид над Јерменима. Хотел је реновиран, али стари, гвоздени лифт и данас ради.

Црна шума Фото: Пиксабу

Прочитајте још: Нове технологије мењају начин путовања: Ништа неће бити исто, а у СВЕМИР ће моћи свако од нас

"Цум Ротен Бер", Фрајбург

Веровали или не, али најстарији хотел у Европи има пастелну фасаду и налази се у немечком Фарјбургу. У преводу име хотела је "Код црвеног медведа", а променио је 50 власника од 13. века. Пошто се налази у винском региону основан је као гостионица у којој су се људи окупљали, пили, а путници и преноћили. Данас је туриситчка атракција, поготово што се налази код Црне шуме.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Her detayda zarafet... Elegance in every detail...

A post shared by Pera Palace Hotel (@perapalacehotel) on

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.