Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИНТЕРЕСАНТНО

Некада викендица, а данас музеј: Чудесан призор КУЋЕ ОД КАМЕНА из ваздуха оставља без даха (ФОТО/ВИДЕО)

Овај есвакидашњи подвиг архитектуре смештен је на северу Португалије и носи име "Цаса до Пенедо", што у преводу значи "Кућа камена". Првенствено је била викендица, а сада је мини музеј фотографија и реликвија.

1613034007_kuca-od-kamena.JPG
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Тиаго Мирó
Oglas

Ова необична куц́а настанила се на врху брда и савршено се стопила са околином што је чини готово невидљивом из даљине. Име куц́е је такво због чињенице да је изграђена између четири велике громаде, интегрисане у темељ куц́е. Они служе као зидови и плафон куц́е. Налази се на северу Португалије, у жупи "Варзеа Цова", општина Фафе.

Прочитајте још: Ово је НАЈУСАМЉЕНИЈЕ место на свету: Најближе копно је 40 км далеко, а сада је оковано снегом и ледом (ФОТО)

Изградња куц́е започела је 1972. године, а завршена је две године касније, 1974. године. Изградио ју је португалски инжењер из Гимараеша. Власник ју је користио као место за рекреацију на селу. Данас је "Цаса до Пенедо" мали музеј фотографија и реликвија из Пенедове историје.

Куц́а је готово у потпуности камена, не рачунајуц́и врата, прозоре и кров. Ентеријер је уређен у рустикалном стилу. Намештај и уско степениште које воде на други спрат направљени су од дрвета. Свака од соба има другачији облик. Кауч у куц́и израђен је од бетона и дрвета еукалиптуса и тежак је 350 кг. У куц́и се налази камени камин, а напољу постоји базен исклесан од камена.

Прочитајте још: Ово још нисте видели: Стаклене собе, термална бања а све то на најлепшем полуострву (ВИДЕО)

У последњих неколико година "Цаса до Пенедо" привукла је пажњу љубитеља дизајна и архитектуре из целог света. Након што су објављене фотографије куц́е и након што је португалска телевизија направила репортажу о куц́и, кућа је примила велики број посетилаца.

На жалост, куц́а је више пута била на мети вандала и власник је морао да враћа прозоре више од двадесет пута, јер су често били оштећени. Сада су прозори непробојни и металне шипке их штите. Улазна врата су израђена од челика и теже 400 кг. У куц́и нема струје, упркос чињеници да се налази у близини фарме ветроелектрана.

Прочитајте још: 5 непознатих чињеница о животу у Норвешкој: Ево за шта они користе реч "тексас"

Власник више не живи у кући. Због великог броја знатижељних туриста више није могао да је користи за одмор, па ју је претворио у мали музеј.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas