· · Komentari: 0
INTERESANTNO

Nekada vikendica, a danas muzej: Čudesan prizor KUĆE OD KAMENA iz vazduha ostavlja bez daha (FOTO/VIDEO)

Ovaj esvakidašnji podvig arhitekture smešten je na severu Portugalije i nosi ime "Casa do Penedo", što u prevodu znači "Kuća kamena". Prvenstveno je bila vikendica, a sada je mini muzej fotografija i relikvija.

1613034007_kuca-od-kamena.JPG
Foto: Printskrin / You Tube / Tiago Miró

Ova neobična kuća nastanila se na vrhu brda i savršeno se stopila sa okolinom što je čini gotovo nevidljivom iz daljine. Ime kuće je takvo zbog činjenice da je izgrađena između četiri velike gromade, integrisane u temelj kuće. Oni služe kao zidovi i plafon kuće. Nalazi se na severu Portugalije, u župi "Varzea Cova", opština Fafe.

Pročitajte još: Ovo je NAJUSAMLJENIJE mesto na svetu: Najbliže kopno je 40 km daleko, a sada je okovano snegom i ledom (FOTO)

Izgradnja kuće započela je 1972. godine, a završena je dve godine kasnije, 1974. godine. Izgradio ju je portugalski inženjer iz Gimaraeša. Vlasnik ju je koristio kao mesto za rekreaciju na selu. Danas je "Casa do Penedo" mali muzej fotografija i relikvija iz Penedove istorije.

Kuća je gotovo u potpunosti kamena, ne računajući vrata, prozore i krov. Enterijer je uređen u rustikalnom stilu. Nameštaj i usko stepenište koje vode na drugi sprat napravljeni su od drveta. Svaka od soba ima drugačiji oblik. Kauč u kući izrađen je od betona i drveta eukaliptusa i težak je 350 kg. U kući se nalazi kameni kamin, a napolju postoji bazen isklesan od kamena.

Pročitajte još: Ovo još niste videli: Staklene sobe, termalna banja a sve to na najlepšem poluostrvu (VIDEO)

U poslednjih nekoliko godina "Casa do Penedo" privukla je pažnju ljubitelja dizajna i arhitekture iz celog sveta. Nakon što su objavljene fotografije kuće i nakon što je portugalska televizija napravila reportažu o kući, kuća je primila veliki broj posetilaca.

Na žalost, kuća je više puta bila na meti vandala i vlasnik je morao da vraća prozore više od dvadeset puta, jer su često bili oštećeni. Sada su prozori neprobojni i metalne šipke ih štite. Ulazna vrata su izrađena od čelika i teže 400 kg. U kući nema struje, uprkos činjenici da se nalazi u blizini farme vetroelektrana.

Pročitajte još: 5 nepoznatih činjenica o životu u Norveškoj: Evo za šta oni koriste reč "teksas"

Vlasnik više ne živi u kući. Zbog velikog broja znatiželjnih turista više nije mogao da je koristi za odmor, pa ju je pretvorio u mali muzej.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.