Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Немате партнера или друштво за одмор: Да ли бисте се усудили да на ПУТОВАЊЕ КРЕНЕТЕ САМИ?

Да ли се усуђујете да живите живот пуним плућима иако можда немате са ким?

1688891683_shutterstock_2234462129-traveler.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако људи воле да путују, да открију и искусе нешто ново, одлука да на пут крену сами могла би бити помало застрашујућа за многе.

Не звучи баш сјајно, али самостално путовање је заправо веома изазовно самоспознајно искуство. Ако на пут кренете сами, без пријатеља и чланова породице, можете чак боље и реалистичније доживети дестинацију, тврди Тоурисм Ревиеw. Зато не одустајте од путовања када вас сапутници изневере, већ крените да се пакујете и научите како да за кратко време постанете искусан светски путник. Ако успешно савладате све узбудљиве изазове који су пред вама, та титула вам је загарантована.

Прво на шта ће многи помислити када се ради о самосталном путовању је скупоћа. Агенције које продају аранжмане увек траже доплату за једнокреветну собу, али то се може избећи тако што ћете сами резервисати смештај. Остаје чињеница да су једнокреветне собе по путнику скупље од вишекреветних, али зато када идете негде сами, можете да резервишете јефтинији хотел, јер сте сам свој газда и не морате да удовољавате захтевима својих сапутника.

Путовање на које одете сами може да буде идеално. Ви сте сами господар свог времена, и можете да се посветите само оним активностима које вам одговарају и које желите. Нећете губити време на одлазак у шопинг ако вас то не интересује превише, док бисте са сапутницима правили компромис и вечито балансирали између одласка у музеје и тржне центре. А верујте, ма колико да добро познајете своје пријатеље, бићете често изненађени њиховим изборима и жељама.

Када сте сами на некој дестинацији, имате реалан ризик од осећаја усамљености, али зар то не треба схватити као додатни мотив да се боље интегришете и саживите са околином у којој сте. Будите отворени, комуницирајте што више са локалним становништвом, пробајте да осетите њихову свакодневицу и да будете становник неког новог града пре него туриста. Упознајте се са другим посетиоцима које будете сретали на разним туристичким локалитетима и повећајте свој круг пријатеља. Бићете изненађени колико је дружење лако и лепо, а у свако ново друштво ћете се лакше уклопити сами него ако сте већ са неким.

Реалне опасности ипак вребају самосталне путнике по свету. Није исто ако се нађете у изненадном проблему и невољи, а сами сте. Тада би вам много значило да имате сапутника. Зато треба да добро обратите пажњу на припрему путовања и да у обзир узмете све потенцијалне ризике, као и да направите план за случај непредвиђених околности.

За почетак обезбедите себи здравствено осигурање за земљу у коју путујете. Носите копију полисе са контаком у случају незгоде. Ако имате неку хроничну болест, обавезно ставите медицинску наруквицу, јер ако вам се нешто деси, неће бити никога ко лекарима и спасиоцима може да да информације од животне важности. Ископирајте пасош и носите копију са собом, а пасош држите на сигурном месту, по могућству у сефу. Имајте увек при руци визит карту хотела или адресу смештаја. Проверите пре поласка на пут где се налази најближи конзулат Србије и сачувајте његову адресу и телефон.

Ако се деси да током путовања изгубите новац, могли бисте да га позајмите од сапутника, када бисте их имали. Али, ако сте већ сами, смислите начин пре путовања како да дођете до новца у оваквим ситуацијама. Идеално би било да имате бацк-уп банковну картицу која је везана за ваш девизни рачун у Србији. Дајте инструкције за уплату некоме од чланова породице или пријатељима како би могли да вам уплате новац у случају нужде, а картицу немојте користити, већ је чувајте на сигурном.

Један од најважнијих савета је да све време током путовања будете „видљиви“ својим најближима, како би могли да знају да сте добро и безбедно. Данас постоје бројне апликације за праћење, и све што треба да урадите је да држите опцију лоцирања укључену. Или можете да редовно објављујете статусе на друштвеним мрежама. Тако ће ваши пријатељи знати где сте и да ли сте добро. За ове активности би било добро да имате локалну телефонску препаид картицу, јер ћете тако увек имати интернет.

Нека вас ови ризици не обесхрабре. Сви они постоје и када путујете у групи, само што су тада решења лакша. Путовати самостално има значајне предности, које треба искористити. Оно захтева далеко веће ангажовање од самог почетка. Треба испланирати и организовати комплетно путовање самостално, а то ће на крају донети суштински квалитетније искуство.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas