· · Коментари: 0
ПРОМО

Зашто вреди да уложите у анатомски ранац за путовања?

Путовања узбуђују, уче, богате искуство, шире видике, али само због једне ствари нервирају.

1635158662_ranac.jpg
Фото: Пиxабаy

 Не, то нису цене које некада ометају планирање неког путовања, јер када се има воље, нађе се и начин, већ су то паковања и бесомучна ношења торби, вуча кофера. Међутим, све то може да се одстрани и да се торба или неки кофер замене ранцем који је апсолутно довољан да стане и више од неопходног.

Ако су већ довољни да понесу сав терет школараца, који без претеривања данас износи више килограма и заиста је огроман, онда нема места размишљањима да у једном ранцу не може да се спакује цело путовање. Верујте, може, некад чак и више од једне просечне путне торбе. Но, пре паковања пртљага који ће са вама обићи света ваља поразмислити о здрављу и удобности кичме, па су ту анатомски ранчеви да и тај проблем реше.
Зашто баш анатомски раначеви, а не неки други?

Већ поменусмо кичму. Анатомски ранчеви направљени су тако да стварају потребну потпору леђима, горњем и доњем делу кичме, раменима и грудном кошу. Када се терет неправилно распореди, као код ђака првака, долази до повијеног хода, што узрокује болове у леђима и рукама. С друге стране, то изазива превремен умор и потребу за споријим ходом, па ранац који није добар само ствара сметњу, већу од тробе или кофера.

Анатомски ранчеви равномерно распоређују терет на леђима, њихово позадинско ојачање је удобно за сама леђа, а оно је присутно и на широким појасевима који иду преко рамена, па нема жуљања нити гребања. Путни анатомски ранчеви најчешће имају и додатне каишеве који иду преко грудног коша и стомачног дела, па се ранац онда ни не осећа као терет, скоро као да га не носите. С њим тако можете да пређете и километре, а да вам не засмета.


Како уз ранац до јефтинијег путовања?


Ако путујете чешће, онда на аеродромима често виђате људе који имају ранац на леђима и једну малу торбицу напред. У тој торбици су углавном пасош, тј. документа, картице за банкомат, новац и телефон. Само најнеопходније. Сав остали пртљаг је у ранцу који наводи на „паметно“ паковање. То паметно паковање је вид ношења само потребних ствари, без оног честог ношења нечега што се из торбе ни не извади. Већ је путовање јефтиније, јер немате апсолутно беспотребне ствари са собом, али је и јефтиније због килаже пртљага коју можете понети са собом, а која се најчешће ни не наплаћује. Уједно, анатомски ранчеви вам могу послужити да се наслоните на зид/стуб док чекате у реду и тако удобно одморите.


Преграде за наочаре за сунце и остале ситнице

Чест је проблем и са ломљивим стварима које вам могу затребати у сваком тренутку. Анатомски ранчеви дизајнирани су тако да имате место за све, највећи део је за оно што вам неће затребати одмах, а спољашње преграде су предвиђене за наочаре за сунце, телефон, пуњач, екстерну батерију... међутим, осим што ће вам све то бити одмах ту, надохват руке, неће постојати опасност да се, рецимо, наочаре за сунце „скрцају“ у транспорту, а добро је познато колико то боли, посебно када је светлост јака. 
Флексибилност за покрет и комби превоз

Нису ово све предности оваквих ранчева, јер ту је невероватна флексибилност у покрету, јер су руке слободне, леђа неоптерећена теретом, па можете свуда ићи и функционисати нормално, што је много теже уз торбу или кофер, а уједно, осим за авионе и јефтиније летове без пртљага, анатомски ранчеви су одлични и када је комби превоз у питању.

Данас сви користимо комби превоз, посебно када одлазимо до одређеног града где је аеродром са којег се полеће, када су неке организоване туре, мање групе људи које иду на одређену дестинацију, па је место за пртљаг често и скучено. Међутим, ранац је врло лако сместити и углавити и код седишта, изнад њих чак, што у великој мери олакша путовање. При томе, већина ових ранчева има једну одличну опцију, анти-тхефт, која је функционално постављена да осигура од крађе, па нема страха да ће вам у комби превозу, авиону или током шетње неко нешто узети, а да то не осетите. 

И, онда, када све ово скупите овако на једно место, сигурно се запитате да ли су кофери и торбе прошлост? Када нису баш неопходни, онда и те како јесу и немојте на њих ни помишљати више.  

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.