Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВА ИСТОРИЈА

Најбогатији европски деспот био је СРБИН! (ФОТО)

У време Ђурађа Бранковића, Србија је била богата земља. О њеном богатству сведочи чињениоца да је из Срских рудника годишње вађено 30 тона злата и сребра, а у целој Европи 47 тона.

1621167537_statue-4085756_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Oglas

Ђурађ Бранковић је био најбогатији европски владар у првој половини 15. века.

Главни приходи су му били од многобројних рудника у Србији, из којих је вађено злато и сребро, и од имања која је имао у Угарској. Трговао је са Млетачком и Дубровачком републиком.

Прочитајте још: Пет чињеница о ТИТАНИКУ које можда нисте знали! Шта је помогло главном кувару да преживи? (ФОТО)

Дубровачка република је куповала слободу од Турака, златом деспота Ђурађа Бранковића, све до доласка Наполеона.

Ђурађ је ковао и свој новац у топионицама у Новом Брду, Трепчи, Руднику, Лецу, Брскову, Сребреници и Смедереву. Његов ковани новац је спадао у једне од најлепших европских монета. На кованицама је био приказан његов лик с једне стране, а са друге - лав, симбол владарске куће Вуковић-Бранковић.

Ђурађ Бранковић
Био је српски деспот, други син Вука Бранковића и Маре, ћерке кнеза Лазара. Носио је име по свецу (Ђорђу Кападокијском), као и његов унук Ђорђе Бранковић, иако нису имали исто презиме, већ су се по именима очева презивали један Вуковић, а други Стефановић. Од времена Мавра Орбинија (1601. године), историја њихову породицу назива Бранковићима.

Деспот се спомиње као изразито леп човек. Путописац, Енеја Силвије, га спомиње као снажног човека, господског лица, густе браде, великих бркова и дуге косе која му је падала до рамена.

Прочитајте још: Питали смо књижаре ШТА СРБИ ЧИТАЈУ: Забрањена "Књига о Милутину" поново добија публику, а ОВО су најтраженије књиге!

Године 1456. у Бранковићев дворац у Купинику долази Михајло Силађи, београдски заповедник, како би од деспота узео новац којим би се платио смештај смедеревских избеглица у Београд (били су измештени због куге). Том приликом је дошло до двобоја између Бранковића и Силађија и деспот је рањен. Од задобијених повреда се никад није опоравио и умро је на Бадњи дан исте године.

Након његове смрти, сво деспотово злато даровано је Турској као данак. Њиме је Дубровачка република куповала слободу све до доласка Наполеона.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas