Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Студија показала шокантне податке: Сваки десети 13-годишњак шаље сексуалне слике непознатој особи

Деца од само 13 година сликају се или снимају у компромитујућим позама и шаљу те снимке преко друштвених мрежа - узнемирујући је податак до којег је дошао тим истраживача у Америци.

1614081328_Depositphotos_98382582_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

У склопу Националне кампање за спречавање непланираних трудноћа код тинејџерки, организована је студија како би се испитало 1280 адолесцената о њиховим интернет навикама и активностима.

Прочитајте још: 4 речи са ДЕТЕТОВОГ цртежа једној су мами СЛОМИЛЕ срце (ФОТО)

Том приликом је откривено да девојчице већ у 13. години почињу да шаљу или објављују фотографије и снимке на којима су обнажене оне или неко њиховог узраста, и то у проценту од 11 одсто, док то исто раде њихови вршњаци мушког пола у 18 одсто случајева. Око 15 одсто испитаника је слало компромитујуће снимке људима које уопште нису познавали, већ су са њима контактирали само путем друштвених мрежа.

Сви траже и шаљу слике
Испоставило се да су поруке са сексуалним садржајем још учесталије и дешавају се у скоро 40 одсто случајева, међу којима су шокантни предлози пошиљалаца константа, баш као и одговори прималаца.
Порнографија је све прихваћенија међу дечацима и девојчицама и "кул"!

Памела Пол, ауторка књиге која се бави овом темом, каже да је застрашујуће то што је порнографија све прихваћенија међу дечацима и девојчицама.

- Чак је на неки начин и “кул” - додаје Полова. - А када се томе дода идолизација културе, у којој свако може да постане звезда без основа, јасно је да ће деца доћи у искушење да прекораче границу интерактивне порнографије. Јер све медијске форме постају интерактивне, па зашто не би и порнографија.

Прочитајте још: Кристина има 23 године, и 11-оро деце и управо је открила још ЛУЂИ план (ФОТО)

Познато је да тинејџери нису појам за рационално расуђивање, па би о томе требало да размишља сваки родитељ. Лоренс Болтер, професор примењене психологије на Њујоршком универзитету сматра да они у том добу иду из улоге у улогу, што суштински објашњава њихово понашање.

Тинејџери не расуђују рационално.

- И они су сексуална бића, па, наравно, желе да испитају своје границе - тврди Лоренс. - Адолесценти су импулсивни и не мисле много пре него што притисну дугме за слање. Осим тога, они се осећају одважније када шаљу слике некоме кога не познају, јер то не чине директно, лицем у лицем, већ преко апарата, који је “мртав”, што даје привид да их даљина штити, али им улива и утисак личне битности.

Не размишљају рационално Фото: Пиксабеј

Вештији од родитеља
Деца су данас вештија са телефоном него њихови родитељи, али то не сме да буде препрека одраслима да се ухвате у коштац са проблемом који је планетарно узео маха.
Храбрији су када шаљу преко апарата непознатима, али има и злоупотребе

Дешава се и да девојчице пошаљу своје фотографије само најбољој другарици, а она то злоупотреби, па проследи другу, а он целој групи дечака... И то онда кружи интернетом, стављајући тинејџерку у непријатан положај. Неретко то стигне и до наставника, а по правилу, увек тек на крају до - родитеља.

Кључ је у родитељима, разговору са децом, јер где је порнографија ту је педофилија...

Због тога стручњаци саветују мамама и татама да озбиљно приступе овој теми, да разговарају отворено са својом децом, скрену им пажњу да то није примерено и да може да их доведе у велику опасност, као и да им проверавају телефон и интернет активности, нарочито оне на “Тик току”, “Инстаграму” и “Фејсбуку”.

Прочитајте још: Како да смирите УЗНЕМИРЕНО ДЕТЕ? 9 савета који могу да помогну

- Све што се нађе на друштвеној мрежи потенцијална је опасност за физичко и ментално здравље ваших адолесцената, па је добро да се на време спрече непримерене праксе, које у крајњем случају ваше дете могу да коштају и живота. Где је порнографија, ту је увек и педофилија. Не чекајте да дође до тога - упозорава Лоренс.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas