· · Коментари: 0
ЗАВИСНОСТ

Доктор Младеновић УПОЗОРАВА: Родитељи касно доводе ДЕЦУ ЗАВИСНИКЕ од игрица!

Свет интернета је изузетно опасан, јер изазива огромну зависност, која може да доведе до тога да млади угрозе и телесно здравље.

1603560414_Depositphotos_241360888_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Када неко стално игра игрице, а оне не трају сатима, већ данима, занемарује основне потребе. Не једе, не уноси довољно течности, па тако долази до стања исцрпљености, епи напада, колапса...

Прочитајте још: Да ли је ВАШЕ ДЕТЕ ИМПУЛСИВНО? Проверите, можда је склоно развоју КОЦКАРСКИХ НАВИКА!

- Зависност се препознаје по томе што дете не води рачуна о личној хигијени, не иде у школу, лаже и постаје раздражљиво и насилно када желите да му одузмете компјутер. Неретко прети и самоубиством - каже др Ивица Младеновић, специјалиста психијатрије, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље у Београду..

Нема цензуре!
Проблем је у томе што не постоји цензура на интернету, па су тако деци доступни агресивни садржаји, експлицитно сексуални, она су изложена предаторима и нису заштићена ни на који начин.
Када се лекарима појави млад, необразован и агресиван човек - тешко га лече!

Зависност ствара поремећај понашања који после 18. године прераста у поремећај личности, па када на лечење дође млад, необразован човек, екстремно импулсиван и агресиван, лекари имају мали маневарски простор за лечење.

Прочитајте још: Дете стално гледа у ЕКРАН: Како спречити КРИВЉЕЊЕ ВРАТА и КИЧМЕ

Родитељи се углавном обраћају за помоћ када је дете већ заменило реалност виртуелним светом. Тамо где је могуће, терапија се изводи у дневној болници.

Родитељи долазе тек када дете замени реалност виртуелним светом, а тада се лечи цела породица.
Др Младеновић Фото: Приватна архива

- Тада спроводимо породичну терапију, што значи да је цела породица укључена у програм лечења, који траје три месеца сваког радног дана. Одрасли морају да узму боловање, а деца да не иду у школу, што захтева велико одрицање, али постижемо успех у готово 65 одсто случајева - каже др Младеновић.

Млади су лењи, агресивни и деструктивни.

Терапија се ради у малим групама, учествује највише пет до осам породица. Ради се на круцијалним стварима које су поремећене, као што је комуникација и породичне улоге, обрасци понашања, хијерархија, постављање граница... Ствара се нов систем вредности!

- Зато целокупна терапија заправо траје две године, са продуженим психотерапијским групама, јер су личности младих зависника измењене. Они не желе да се помуче ни око чега, агресивни су и деструктивни - каже др Младеновић.

Стиже нова зависност
Како дете одраста, обично се јавља неки "шеф групе" који ће у причу додатно увести марихуану или алкохол, док је код старијих кокаин готово обавезно присутан тамо где постоји зависност од интернета.  Врло често постоји корелација и са коцкањем - наводи саговорник.

Прочитајте још: ЧЕТИРИ типа ПОНАШАЊА КОД ДЕЦЕ која могу да укажу на ОЗБИЉНИЈИ ПРОБЛЕМ

Доктор се плаши да ће ово бити проблем на глобаном нивоу.

Норме се мењају и 30% људи је зависно од интернета.

- Нажалост, оно што је пре 30 година сматрано за ненормално, у међувремену је добило статус нормалности, јер је постојао велики притисак. Сада имате ситуацију да је готово 30 одсто популације зависно од интернета, па можете да се помучите и ангажујете велики број стручњака или да кажете да је то само развојна фаза човечанства и идемо даље, пристајемо да живимо у виртуелном свету - наводи начелник Клинике за болести зависности.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.