· · Коментари: 0
ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ

ВИРУС вреба и са мобилног! Ево како да правилно ДЕЗИНФИКУЈЕТЕ ТЕЛЕФОН и заштитите се

Пандемија корона вируса подстакла је људе широм света на важност одржавања хигијене и дезинфекције свих предмета који нас окружују

1594847115_Depositphotos_86141384_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos

Мобилни телефон је један од предмета са којим највише додира имамо током дана, али и највећи преносник вируса и бактерија.

Прочитајте још: 5Г МРЕЖА покорила Америку!

Телефон мора сваког дана да се чисти ако се сусрећемо са људима, користимо га у кухињи или градском превозу

Паметне телефоне пребацујемо из руке у руку, користимо их док једемо, носимо са собом у купатило и користимо и док су нам руке прљаве. Тако на уређај преносимо значајан број микроба. Посебно, што се бактерије, вируси и плесни добро пријањају уз огреботине.

Паметни телефони су "здравији" од старих
- У поређењу са бројем микроба на људским рукама, могли бисмо рећи да је њихов број на паметним мобилним телефонима занемарив. Њих одликују глатке површине, због чега се на њих лепи мањи број клица. Оне на таквим површинама немају чиме да се хране па се не успевају ни размножавати. Насупрот тому, број бактерија пронађених на тастатури старих телефона далеко је већи - објашњава Маркус Егерт, професор немачког Универзитета Furtwangen.

 

Прочитајте још: Конзола прототипа Нинтендо ПлаyСтатион продата за - 300.000 долара!

Различите студије показале су да на мобилним телефонима живе Ешерихија коли, стрептококе и МRSА.

Како би се мобилни телефон исправно дезинфиковао, потребно је најпре да се уређај искључи пре почетка чишћења ида се притом користи мекана крпа од микровлакана. Ако је мобилни телефон јако прљав, саветују његово чишћење уз помоћ мекане влажне крпе на коју се стави и мало сапуна.

Прочитајте још: Скините 1.000 ФИЛМОВА у једној СЕКУНДИ

Мобилни телефон који није јако прљав није потребно дезинфиковати јер се корона вирус уклања и обичним сапуном.

Такође, средства за чишћење, попут оних за стакла или средства на бази алкохола, могу оштетити премаз који одбија масноћу са екрана паметног телефона. 

Посебно је битно да уколико често путујете, ако сусрећете пуно различитих људи или користите телефон у својој кухињи најмање једном дневно очистите свој телефон.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.