Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СКРИВЕНИ БЕОГРАД

Свакодневно пролазите поред ових зграда, а не знате да су у њима снимљени КУЛТНИ филмови СФРЈ (ФОТО)

"Вариола вера, "Национална класа" и "Специјално васпитање" снимљени су у Београду на местима поред којих редовно пролазиле, а не знате да су ту славни глумци проводили дане и ноћи.

1638111212_NASLOVNA.jpg
Фото: А. М.
Oglas

Редитељ Горан Марковић је у оквиру Фестивала ауторског филма одлучио да прошета до локација на којима је снимао култне филмове.

- Специјално васпитање је био мој први филм, а Дом Васа Стајић у Земуну није био погодан за снимање, па смо пронашли бољу локацију - каже Горан Марковић.

Локација филма Специјално васпитање

Филм "Специјално васпитање" је снимљен на Вождовцу у Заводу за васпитање деце и омладине, а сцена са Александром Берчеком који "тражи благо" у шумарку преко пута.

Прочитајте још: ВИДЕЛА ИХ СВОЈИМ ОЧИМА: Бака Драгица открила на који начин је ДЕМОН УНИШТАВАО ДЕЦУ (ВИДЕО)

Прва монтажа филма је имала 240 минута, али је скраћен за 50 минута. 

Операциони сто
Горан Марковић каже да му се неколико пута догодило да оно што сними касније му се деси у животу.- Када сам дошао на Клинику да оперише младеж лежао сам на операционом столу и схватио да сам у кадру мог филма. На истом столу је лежао Богдан Диклић као умрли од великих богиња - сећа се Горан Марковић.

- Филм сам скратио тако што сам избацио најбоље сцене и остала је само прича. Испао је Воја Брајовић, нема тетовираног Рома који игра балет и сцене мог оца, али Сарма остао иако је продао костим за пиво и редовно га је доводила полиција на снимање - каже Горан Марковић.

Локација филма "Вариола вера"

Легендарни филм "Вариола вера" снимљен је у Клиници за опекотине, пластичну и реконструктивну хирургију, код стадиона ЈНА.

- То је био мој најтежи филм, а потом сам био опседнут Камијевом "Кугом" када се код нас догодила епидемија знао сам да ћу снимити тај филм. Дан пре снимања оставио ме је сценограф и глумац који је требао да глуми управника клинике - истиче Марковић.

Филм и данас изазива језу код гледалаца, а сама зграда је иста као сценографија из времена када је сниман филм. 

Локација филма "Национална класа"

Филм "Већ виђено" и "Сабирни центар" снимани су у Филмском граду, док је ОШ "Ђорђе Костић" у Железнику била сценографија за филм "Мајстори, Мајстори".

Култни филм "Национална класа" има легендарну сцену са Драганом Николићем, а снимљена је код бензинске пумпе у Господар Јевремовој.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas