Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Вођење дневника је научно ПОВЕЗАНО СА СРЕЋОМ: Ево 5 лаких савета да почнете да пишете више

Ако желите да повећате срећу, нека вам вођење дневника постане навика уз помоћ ових професионалних савета.

1638883194_shutterstock_1207974295--1-.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Записивање мисли, осећања и искустава заиста може учинити да се осећате боље — чак и срећније. Вођење дневника може заправо да промени хемију вашег мозга, да повећа осећај мира и среће, који говоре вашем мозгу да престане да ослобађа хормоне стреса и да почне да производи хормоне за смирење.

„Писање нам омогућава да обрадимо своја унутрашња искуства пре него што их поделимо са другима, а ако пишемо о својим осећањима и мислима, можемо почети да стварамо смисао и смисао онога што се дешава нама и око нас" каже Лаура Левис, лекар специјализован за управљање болом и стресом, и лични и професионални тренер

Како да почнете да пишете да бисте били срећнији?

„Предности укључују побољшано здравље и функционисање имуног система, боље прилагођавање животним транзицијама, превазилажење невоља и генерално боље функционисање" додаје Лаура.

Прочитајте још: Да ли знате како је БЕРНАНДИНАЦ добио име? У имену му стоји "СВЕТИ" и то са добрим разлогом! (ФОТО)

1. Једноставно запишите нешто што вас је усрећило.

Ако желите да почнете да водите дневник, а не знате како, знајте ово: У суштини, све долази у обзир. Најједноставнија опција? Забележите добре ствари које су се десиле и позитивна осећања.

Фото: shutterstock

„Ако је циљ конкретно да се осећате срећније, може помоћи да запишете две до три ствари због којих сте се тог дана осећали срећним“, предлаже др Клои Кармајкл, клинички психолог. "Ово неће само повећати вашу пажњу на те теме, већ ће и тренирати ваш мозак да скенира те ставке током дана."

2. Запишите на чему сте захвални.

Такође, вођење дневника вам помаже да се фокусирате на позитивно у свом животу. Дневник захвалности може да садржи две или три, или (колико год желите) одређене ствари - ставке, акције, искуства, људе - на којима сте захвални сваки дан.

Размислите о вођењу дневника као одговор на питања попут: Шта иде добро? Шта изазива нелагодност? 

Баш као и када пишете о томе шта вас чини срећним, ваш ум ће почети да тражи ствари на којима ћете бити захвални током дана.

3. Запишите шта вас узнемирава.

Други приступ укључује записивање неколико ствари које су вам сметале или које су вам биле проблематичне тог дана. Међутим, ако користите овај метод, постоји важан други корак. Уместо да само износите проблеме и бриге, Кармајкл каже, „одмах поред њих, забележите начине на које можете ефикасније да управљате тим ситуацијама.

Прочитајте још: 5 начина да нађете СРЕЋАН БРОЈ: Увек ћете знати шта да заокружите!

Разлика је у томе што у прве две методе повећавате свест и фокусирате се на позитивне ствари; док у овој трећој методи правите додатни корак: не само да именујете негативна осећања и мисли, већ и  побољшавате самоефикасност и вештине решавања проблема, што такође повећава срећу. 

4. Поставите намере и временски оквир ако се осећате заглављено.

Постављање намере вам омогућава да се лакше укључите у процес. Затим подесите тајмер. „Пишите непрекидно [10 до 20 минута] о својим најдубљим мислима и емоцијама (уместо о томе шта бисте могли да кувате за вечеру) у вези са нечим у свом животу: посао, новац, породица, несигурност, здравље, друштвени живот“, каже др Левис . Подесите тајмер на свом телефону и наставите да пишете, ваш ум ће пронаћи правац.

5. Подстакните се питањима.

Маргарет Мур, ауторка књиге "Организујте своје емоције, оптимизујте свој живот", предлаже коришћење скупа дневних питања да бисте започели. Размислите о вођењу дневника као одговор на питања попут: Шта иде добро? Шта изазива нелагодност? Које су моје могућности да растем или пробам нешто ново? Која је моја кључна реч мантра за данас? Не брините да ћете имати „тачан“ одговор, јер он не постоји,  једноставно почните да пишете и видите где ће вас то одвести.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas