· · Komentari: 0
TUGA

PREMINUO VODITELJ "DNEVNIKA": Bio je novinar starog kova, predivnog glasa (FOTO)

POSLE duge i teške bolesti, u Vrbasu je U 71. godini umro Petko Koprivica, novinar i urednik lokalnih novina, radija i TV, dopisnik "Politike", ratni reporter sa kriznih područja devedesetih i urednik Informativnog programa i voditelj "Dnevnika" RTV Novi Sad.

1638118508_shutterstock_524316046.jpg
Foto: Shutterstock

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su Zlatna plaketa Zajednice radio-difuznih organizacija Vojvodine, kao nagrada za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore.

Pročitajte još: Svakodnevno prolazite pored ovih zgrada, a ne znate da su u njima snimljeni KULTNI filmovi SFRJ (FOTO)

Novinar specifičnog jezičkog izraza i zapažene dikcije Petko Koprivica je rođen 1951. godine u Vrbasu.

Foto: Privatna arhiva

Novinar, spiker, reporter

Profesionalnu novinarsku karijeru započeo je 1973. godine u lokalnom radiju i listu "Glas", a nastavio je, najpre kao novinar, spiker i reporter, a potom i urednik na Radio-televiziji Srbije i Radio-televiziji Novi Sad. U našoj kući je radio punu deceniju, a isticao se zapaženom dikcijom i specifičnim jezičkim izrazom. Tokom svoje profesionalne karijere, veliki period proveo je kao dopisnik iz Vrbasa, ali i Novog Sada i LJubljane u najstarijem dnevnom listu u našoj zemlji - "Politika", pišući posebnim stilom koji je, pre svega, bio bogat epitetima i karakterističnim jezičkim bravurama.

Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je ratni reporter i izveštač sa svih kriznih područja tadašnje Jugoslavije.

Posebno poglavlje u njegovom stvaralačkom opusu je dokumentarno – putopisna TV serija 'Putujući Crnom Gorom', objavljivana na više lokalnih i regionalnih televizija u Srbiji i inostranstvu, u kojoj je predstavio mnoge krajeve u Crnoj Gori iz kojih potiču kolonisti u Vojvodini – ukupno 112 polusatnih reportaža u deset ciklusa.

Poslednje godine bogatog novinarskog rada proveo je u lokalnim medijima, radiju Vrbas i televiziji "Bačka" odakle je i otišao u penziju.

Penzionerske dane Petko Koprivica je proveo radno. Uređivao je lokalni list "Glas", a svoja iskustva sa putopisa po Crnoj Gori, vešto je pretočio u knjige. Objavio je knjigu "Putopisne priče iz grahovskog kraja" 2018. godine, a "Zapisi iz Pješivaca" objavljena je godinu dana kasnije. 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.