Oglas
· · Komentari: 0
SKRIVENI BEOGRAD

Svakodnevno prolazite pored ovih zgrada, a ne znate da su u njima snimljeni KULTNI filmovi SFRJ (FOTO)

"Variola vera, "Nacionalna klasa" i "Specijalno vaspitanje" snimljeni su u Beogradu na mestima pored kojih redovno prolazile, a ne znate da su tu slavni glumci provodili dane i noći.

1638111212_NASLOVNA.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Reditelj Goran Marković je u okviru Festivala autorskog filma odlučio da prošeta do lokacija na kojima je snimao kultne filmove.

- Specijalno vaspitanje je bio moj prvi film, a Dom Vasa Stajić u Zemunu nije bio pogodan za snimanje, pa smo pronašli bolju lokaciju - kaže Goran Marković.

Lokacija filma Specijalno vaspitanje

Film "Specijalno vaspitanje" je snimljen na Voždovcu u Zavodu za vaspitanje dece i omladine, a scena sa Aleksandrom Berčekom koji "traži blago" u šumarku preko puta.

Pročitajte još: VIDELA IH SVOJIM OČIMA: Baka Dragica otkrila na koji način je DEMON UNIŠTAVAO DECU (VIDEO)

Prva montaža filma je imala 240 minuta, ali je skraćen za 50 minuta. 

Operacioni sto
Goran Marković kaže da mu se nekoliko puta dogodilo da ono što snimi kasnije mu se desi u životu.- Kada sam došao na Kliniku da operiše mladež ležao sam na operacionom stolu i shvatio da sam u kadru mog filma. Na istom stolu je ležao Bogdan Diklić kao umrli od velikih boginja - seća se Goran Marković.

- Film sam skratio tako što sam izbacio najbolje scene i ostala je samo priča. Ispao je Voja Brajović, nema tetoviranog Roma koji igra balet i scene mog oca, ali Sarma ostao iako je prodao kostim za pivo i redovno ga je dovodila policija na snimanje - kaže Goran Marković.

Lokacija filma "Variola vera"

Legendarni film "Variola vera" snimljen je u Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, kod stadiona JNA.

- To je bio moj najteži film, a potom sam bio opsednut Kamijevom "Kugom" kada se kod nas dogodila epidemija znao sam da ću snimiti taj film. Dan pre snimanja ostavio me je scenograf i glumac koji je trebao da glumi upravnika klinike - ističe Marković.

Film i danas izaziva jezu kod gledalaca, a sama zgrada je ista kao scenografija iz vremena kada je sniman film. 

Lokacija filma "Nacionalna klasa"

Film "Već viđeno" i "Sabirni centar" snimani su u Filmskom gradu, dok je OŠ "Đorđe Kostić" u Železniku bila scenografija za film "Majstori, Majstori".

Kultni film "Nacionalna klasa" ima legendarnu scenu sa Draganom Nikolićem, a snimljena je kod benzinske pumpe u Gospodar Jevremovoj.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas