Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗВЕЗДОЧКА

БИЛА ПОПУЛАРНА У ЈУГОСЛАВИЈИ И РУСИЈИ: Код куће направите МАСТ којом ћете решити главобољу

Јефтина и мала кутијица дуго траје, али може да се направи у домаћој радиности.

tigrova-mast-1.jpg
Фото: Депоситпхотос
Oglas

Тигрова маст је настала 1870. године и направио је травар Ав Чу Кин, а користила се за болове у врату, леђима и раменима. Пошто је изузетно добро уклања главобољу врло брзо је постала популарна. Одлична је циркулацију. У време СССР-а тигрова маст је лечила практично све, а до данас је остао назив "звездочка", јер је на црвеној кутијици била жута звездица.

Прочитајте још: ДОКАЗАНО - Убоди пчела лечи разне болести, Русија признала овај вид терапије као ЗВАНИЧАН

Наноси се у танком слоју на место које боли и нежно се утрљава. У случају главобоље мажу се слепоочнице средњим прстима кружним покретима. У првом тренутку намазано место пече, а временом почиње да хлади и уклања бол. Тигрова маст садржи кајапут уље, које је природни антисептик, па помаже код повреда и рана. Садржи и уље клинчића које се користи за дезинфекцију, па је делотворно код смањења отока на кожи.

Маст се у Русији продаје у белој и црвеној боји. Црвена кутијица садржи маст жућкасте боје јер има више ментола и камфора, па је делотворнија за јаче болове. Одлична је за уганућа, ишчашења и нарочито оштећења живаца.

Прочитајте још: ВЕКОВИМА СЕ КОРИСТИ У СРБИЈИ: Руски рецепти за лечење грудног кашља

Бела тигрова маст се користи за блаже болове, а одлична је за масажу, побољшање циркулације и опуштање. Користи се за главобоље, болове у врату, зачепљење носа, упале мишића и слично.

Тигрова маст је јефтина и мала кутијица дуго траје, али може да се направи у домаћој радиности.

Рецепт за тигрову маст

Састојци:

  • 5 капи уља каранфилића
  • 10 капи уља камфора
  • 10 капи уља еукалиптуса
  • 15 грама пчелињег воска
  • 60 мл девичанског маслиновог уља

Припрема:

Прво се помешају маслиново уље и восак, па угреју на пари уз непрестано мешање метачном кашикицом (дрвена упија уље) док се све не сједини. Додају се етерична уља и меша око пет минута.

Готова маст се сипа у стерилисане теглице и сачека да се добро охлади, па тек онда затвори. Чува се на тамном месту.

Рецепт за болове у зглобовима:

Црвена маст се неколико пута дневно наноси на оболело место. Болно место се прво опере млаком водом, да би се поре отвориле и маст се утрљава неколико минута кружним покретима.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas