Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Да ли знате који музичар свира 27 инструмената?

Истраживања још показују да звук и жанр који преферирате у двадесетим годинама углавном остају ваш избор и у познијем добу.

1616762530_Depositphotos_3200467_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Да ли сте знали да је најпријатнија музика за вашу децу она у којој и сами највише уживате? Наука је доказала да она кроз вас постаје блискија и природнија и вашим малишанима, па се омиљени ритам готово преноси с колена на колено.

Прочитајте још: Књиге које су још пре више од 100 година однете на АНТАРКТИК: Да ли сте прочитали неку од њих?

Постоји још низ занимљивости о музици, музичарима и музичким инструментима.

Принц рекордер!
Да ли занте да је на албуму првенцу певач Принц свирао је чак 27 инструмената.
  • Терапија музиком је постојала још у време Аристотела и Платона.
  • Она поспешује мождане активности, па особе које свирају неки инструмент, остварују боље резултате на пољима која наизглед немају везе са музиком. Ово поготово важи за пијанисте.
  • Слушање амбијенталне музике побољшава концентрацију док радите или учите, за разлику од пуштања омиљених песама, које заправо постижу ефекат деконцентрисања и одвлачења пажње од посла/градива.
  • Особе са неуролошким оштећењима узрокованим Паркинсоновом болешћу, ходајући или плешући у ритму музике могу да побољшају осећај за равнотежу.
  • Истраживања показују да слушање музике ублажава хроничне болове за 20 одсто, а депресију за 25.
Усна хармоника
Најпродаванији музички инструмент на свету је и даље обична - усна хармоника.

Прочитајте још: Ако желите да доживите стоту, идите у МУЗЕЈ

  • Велики Моцарт је имао само пет година када је написао прву композицију, а Бетовен је био први познати музичар "фриленсер" - слободни музичар.
  • Појам "диск џокеј" (ди-џеј) први пут је употребљен 1937. године.
  • Термити једу дрво дупло брже када им се пусти хеви-метал.
  • Сваке године се илегално са интернета "скине" око 40 милијарди песама, а музичка индустрија заради око четири милијарде долара продајом песама онлајн.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas