Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Социјална изолација повећава ризик од ДЕМЕНЦИЈЕ ЗА СКОРО 30% ОДСТО: Научници открили изненађујуће чињенице

Социјализација је битан фактор за смањење ризика од деменције

1676121694_shutterstock_574538410.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сенилност или деменција односи се на широк дијапазон можданих обољења која су главни узрочник немогућности памћења, учења, дугорочног размишљања, свакодневног комуницирања и функционисања у друштву. Посебно је карактеристична за старију животну доб.

Најпознатија врста деменције јесте Алцхајмерова болест, а велика је учесталост и Паркинсонове болести. Деменција је све чешћи проблем старијих особа - због тога се том темом баве бројне студије и истраживања.

У новој студији која је објављена у "Јоурнал оф Америцан Гериатрицс Социетy " истраживачи су открили да социјална изолација повећава ризик од развоја деменцију. Због тога је друштвена интеракција један од главних предуслова за очување когнитивних способности.

У овој студији која је трајала девет година учествовало је 5022 људи старијих од 65 година. Отприлике једна од четири особе била је друштвено изолованија, односно они су имали контакт са другима.

Резултати су показали да је социјална изолација повећала ризик од деменције за чак 28%. Дружење и социјализација има велики утицај на когнитивно здравље. Поготово је за когнитивно здравље важно играње друштвених игара, учење нових вештина, језика.

Зато се друштвена повезаност сматра једним од важних предуслова за очување когнитивних функција.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas