· · Коментари: 0
ПАМЋЕЊЕ

Која је разлика између АЛЦХАЈМЕРА и ДЕМЕНЦИЈЕ? Многи мешају појмове

Можда сте чули да се термини деменција и Алцхајмерова болест користе наизменично и осећате се збуњено око тога шта који значи. Они погађају милионе људи широм света и водећи су узрок смрти, разарајући велики број породица.

1641469983_woman-gc1366dfa0_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Овде објашњавамо разлику између ова два појма, плус све остало што треба да знате...

Која је разлика између деменције и Алцхајмерове болести?

Деменција је општи термин који се користи за описивање погоршања менталних способности особе.То је кровни израз, јер постоји много различитих врста. Једна од њих је Алцхајмерова болест - најчешћи облик деменције, објашњава Алцхајмерова асоцијација.

То чини 60-80 посто случајева деменције, због чега се имена понекад могу користити наизменично.

Шта је деменција?

Деменција је када је ментално погоршање особе довољно озбиљно да омета њихов свакодневни живот. Познато је по проблемима које изазива са размишљањем, расуђивањем и памћењем - јер су то подручја у мозгу која постају оштећена.

Прочитајте још: "Постала сам веган да бих побољшала свој сексуални живот – сада имам секс СВАКИ ДАН и дуже оргазме"

У Великој Британији тренутно има 850.000 људи са деменцијом, више него икада раније, а предвиђа се да ће се овај број повећати, каже Алцхајмерово истраживање УК. Много је више оних који још увек нису добили дијагнозу. Више од половине становништва познаје некога коме је дијагностикована болест брисања памћења, а једној од три особе рођене ове године једног дана ће бити речено да је има.

Постоји много различитих типова деменције, од којих је сваки повезан са одређеним типом оштећења можданих ћелија. Ово ће одредити врсту симптома које добијају.

Постоје две главне групе у које се деменција може поделити, али нека стања спадају у обе категорије:

  • Кортикални, који узрокује озбиљан губитак памћења (као код Алцхајмерове болести).
  • Субкортикални, који утиче на брзину размишљања и активност (као што се види код Паркинсонове болести).

Други најчешћи облик деменције, после Алцхајмерове, је васкуларна деменција. Оба су ретка код младих људи испод 65 година.

Други уобичајени облици деменције су фронтотемпорална деменција, која се углавном дијагностикује код оних испод 65 година, и деменција са Левијевим телима, где се оштећење нерава постепено погоршава током времена изазивајући успорено кретање.

Шта је Алцхајмерова болест?

Алцхајмерова болест је специфичан облик деменције. То је дегенеративна болест мозга која је узрокована сложеним променама мозга након оштећења ћелија. Високи нивои протеина се заплићу и окружују мождане ћелије, што доводи до оштећења и смрти ћелије. Комуникација између можданих ћелија полако бледи.

Обично су прве погођене мождане ћелије у региону хипокампуса. Ово узрокује потешкоће са памћењем ствари јер је хипокампус центар учења и памћења.

Алцхајмерова болест доводи до симптома деменције као што су проблеми са краткорочним памћењем, потешкоће у плаћању рачуна или памћење састанака.

Симптоми се временом погоршавају, јер особа може изгубити способност да правилно говори или пише, обавља свакодневне задатке као што је облачење или се сећа својих рођака.

Особа са Алцхајмеровом болешћу такође може постати лако збуњена и агресивна и понекад имати изливе беса или насилно понашање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.