Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВЕ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ

ДАР ПРИРОДЕ који снижава лош холестерол, али може довести и до СМРТНОГ ИСХОДА! Ево како се конзумира ИНДИЈСКИ ОРАХ

Ови чудотворни коштуњави плодови стижу из Јужне Америке и веома су богати хранљивим материјама...

1619704354_Depositphotos_229077832_s-2019.jpg
Фото: Depositphotos
Oglas

Ма колико да се о њему воде опречни ставови, индијски орах је изузетан дар природе, пријатног мириса и нежног слаткастог укуса којем мало ко успе да одоли. Највећи значај овог орашастог плода, огледа се у његовој моћи да снижава лоше холестерол, крвни притисак па чак и ризик од настанка камена у жучи.

Прочитајте још: Салата од ЦВЕЋА и слаткиш са ЛАВАНДОМ, право пролећно освежење (РЕЦЕПТИ)

Ограничена дневна доза 
Препоручена дневна доза је 5-10 ораха дневно. Прекомерно узимање може се негативно одразити на вашу фигуру пре свега, јер у великим количинама он гоји. Како су врло укусни и биће вам веома тешко да се суздржите од честог грицкања. 

Веома је значајан за здравље срца и кардиоваскуларног система, за здравље очију, костију и мишића. За његова лековита својства одговоран је састав богат витаминима и минералима. Индијски орах садржи поједине елементе који су веома ретки у природи, а налазе се управо у њему.

Прочитајте још: Крофне без квасца? О да, и много су укусније (РЕЦЕПТ)

Оно што индијски орашчић разликује од других плодова је висока концентација скроба, због чега се често користи у прехрамбеној индустрији као нека врста густина за супе, гулаше и млечне десерте.

Одлична је и у превенцији и лечењу анемије, „пелегре“, дерматитиса, а битни су и за метаболизам масти, протеина, угљених хидрата на ћелијском нивоу

Одличан су извор минерала, а посебно бакра, мангана, фосфора и магнезијума. Поред тога, у њихов састав улазе и тиамин, витамин Б6, витамин К, гвожђе, калијум, цинк и селен. Битно је напоменути да је у 100 грама индијског ораха садржано и 113 мг бета-ситостерола, који је веома редак и може се наћи само у малом броју намирница, а који се проучава због свог потенцијала да смањи ниво холестерола у крви.

Природни афродизијак
Овај орашасти плод је у Америци познат као „моћни афродизијак из Бразила“ који стимулише полни нагон. Американци га сврставају у топ 10 афродизијака, док је у Северној Америци популаран индијски орашчић, Јужњаци више воле јабуку!Пробајте индијски орах у комбинацији са медом и црвеним вином и проверите да ли су американци у праву!

Прочитајте још: Народни рецепт за лечење ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ природним путем

Истраживања указују на то да исхрана богата незасићеним мастима, помаже у заштити од коронарних болести. Значај индијског ораха за здравље је у томе што снижавању крви притисак и штите од срчаног удара, а тиме доприноси и стварању позитивног липидног статуса у организму.

Уколико се осете неке промене у организму након њиховог конзумирања, препоручује се хитно обраћање лекару

Одлична је и у превенцији и лечењу анемије, „пелегре“, дерматитиса, а битни су и за метаболизам масти, протеина, угљених хидрата на ћелијском нивоу. Антиоксиданс који садржи је веома редак, апсорбује у очној јабучици, ствара УВ заштиту за очи и помаже у превенцији очних дегенерација код старијих особа.

Ко не сме да га конзумира

Особе које су иначе осетљиве на орашасте плодове, врло вероватно ће имати и нежељене реакције на индијски орашчић. Реакције могу бити озбиљне, па чак и опасне по живот, те је због тога пожељан опрез у конзумирању.

Прочитајте још: Решите се масне коже на лицу помоћу чудотворног тоника од вотке

У индијској традиционалној кухињи ови ораси се често користе, код нас то није чест случај, па ако планирате  да их убаците у дневни мени, будите умерени у дозирању. Уколико се осете неке промене у организму након њиховог конзумирања, препоручује се хитно обраћање лекару.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas