Ови чудотворни коштуњави плодови стижу из Јужне Америке и веома су богати хранљивим материјама...
Ма колико да се о њему воде опречни ставови, индијски орах је изузетан дар природе, пријатног мириса и нежног слаткастог укуса којем мало ко успе да одоли. Највећи значај овог орашастог плода, огледа се у његовој моћи да снижава лоше холестерол, крвни притисак па чак и ризик од настанка камена у жучи.
Прочитајте још: Салата од ЦВЕЋА и слаткиш са ЛАВАНДОМ, право пролећно освежење (РЕЦЕПТИ)
Веома је значајан за здравље срца и кардиоваскуларног система, за здравље очију, костију и мишића. За његова лековита својства одговоран је састав богат витаминима и минералима. Индијски орах садржи поједине елементе који су веома ретки у природи, а налазе се управо у њему.
Прочитајте још: Крофне без квасца? О да, и много су укусније (РЕЦЕПТ)
Оно што индијски орашчић разликује од других плодова је висока концентација скроба, због чега се често користи у прехрамбеној индустрији као нека врста густина за супе, гулаше и млечне десерте.
Одлична је и у превенцији и лечењу анемије, „пелегре“, дерматитиса, а битни су и за метаболизам масти, протеина, угљених хидрата на ћелијском нивоу
Одличан су извор минерала, а посебно бакра, мангана, фосфора и магнезијума. Поред тога, у њихов састав улазе и тиамин, витамин Б6, витамин К, гвожђе, калијум, цинк и селен. Битно је напоменути да је у 100 грама индијског ораха садржано и 113 мг бета-ситостерола, који је веома редак и може се наћи само у малом броју намирница, а који се проучава због свог потенцијала да смањи ниво холестерола у крви.
Прочитајте још: Народни рецепт за лечење ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ природним путем
Истраживања указују на то да исхрана богата незасићеним мастима, помаже у заштити од коронарних болести. Значај индијског ораха за здравље је у томе што снижавању крви притисак и штите од срчаног удара, а тиме доприноси и стварању позитивног липидног статуса у организму.
Уколико се осете неке промене у организму након њиховог конзумирања, препоручује се хитно обраћање лекару
Одлична је и у превенцији и лечењу анемије, „пелегре“, дерматитиса, а битни су и за метаболизам масти, протеина, угљених хидрата на ћелијском нивоу. Антиоксиданс који садржи је веома редак, апсорбује у очној јабучици, ствара УВ заштиту за очи и помаже у превенцији очних дегенерација код старијих особа.
Ко не сме да га конзумира
Особе које су иначе осетљиве на орашасте плодове, врло вероватно ће имати и нежељене реакције на индијски орашчић. Реакције могу бити озбиљне, па чак и опасне по живот, те је због тога пожељан опрез у конзумирању.
Прочитајте још: Решите се масне коже на лицу помоћу чудотворног тоника од вотке
У индијској традиционалној кухињи ови ораси се често користе, код нас то није чест случај, па ако планирате да их убаците у дневни мени, будите умерени у дозирању. Уколико се осете неке промене у организму након њиховог конзумирања, препоручује се хитно обраћање лекару.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ