· · Коментари: 0
Време

У Србији последњих месец дана ПАДА КИША, а знате ли да по БРОЈКАМА немамо права да се ЖАЛИМО?

Погледајте где су Додоле најактивније и која места на свету и Европи имају највише падавина

1592480312_kisa-3.jpg
Фото:Депозит

Киша, киша, киша... Последњих дана чини се да ТВ станице репризирају временску прогнозу. Пљусак, грмљавина, сунце тек помало привири, као да се и оно склања да не покисне.

Монсун! Каже средовечна комшиница из Београда, док се остале присећају овако "гадног времена".
А метеоролози кажу да ми уствари киснемо "у оквиру годишњег просека" што на пример за Београд износи 660,5 мм (милиметар кише  представља висину воденог стуба на површини од квадратног метра, а то је у ствари један литар воде по квадрату) падавина.

Фото:"Депозит"

И кажу, најкишовитији су мај и јун. Месец са највише падавина у Београду икада био је мај 2014. године, када су биле до сада незапамћене поплаве у Обреновцу, а пало је 280,4 мм кише, док је иста година била најкишовитија година у историји Београда јер је током њеног трајања пало 1.095 мм.
Најкишовитија година у Србији је била 1937. када је у Лозници измерено 1.324 мм. Најавећа месечна количина падавина забележена је у Сремској Митровици у јуну 1954, када се тражио "кишобран више" - 308.9 мм! Највише падавина у једном дану је измерено 10. октобра 1955. године у Неготину - 211.1 мм!
Просек падавина за целу Србију износи 896 мм!

Прочитајте још:Свако ко улази код Путина мора да прође кроз ПОСЕБАН ТУНЕЛ, а знате ли ЗАШТО? (ВИДЕО)

Најкишовитије место на свету је на североистоку Индије, Мавсинрам, које је ушло и у Гинисову књигу рекорда са просечних 11.871 мм што је десет пута више од просека Индије. Кад смо већ код Индије, гигантски Мумбај је у самом врху светских метропола са 2.386 мм. Али ако вам се то чини много, шта бисте рекли за један град из Африке, Монровију (Либерија) где годишње падне 5.000 мм. То је уједно и најкишовитији град на свету.
У САД је најкишовитије тамо где је можда и најлепше за летовање - на Хвајима. Највећи град на тамошњим острвима Хило добије 3.459 мм кише годишње.

Илустрација "Депозитфото"

У Јужној Америци Квибдо у Колумбији вероватно нема комуналне пераче улица јер тамо лије 7.326 мм годишње.
Да у Гинису нису баш толико строги када признају рекорде, и да нису "имали резерве" према извештајима метеоролошке слуђбе Колумбије два мала места у Колумбији Лопез де Микај и Љоро би били најкишовитија места на свету са просечних 12.892,4 мм падавина просечно годишње у периоду између 1960. и 2012.
Каква је ситуација у Европи? Познато је да су Црквице у Црној Гори најкишовитије место са просечених 5.000 мм падавина годишње.У рекордним годинама та цифра се пређе око 7.000 мм.
Када се посматрају већи градови убедљиво прва по количини кише је Подгорица са 1.661 мм. Следи Љубљана (Словенија) са 1.368 мм а у стопу х прати албанска Тирана са 1.219 мм. 

Прочитајте још:Решите ЗАГОНЕТКУ: Пред вама је ПЕТ врећица са златом, како знате у којој се крију лажни НОВЧИЋИ?

Најкишовитије место у Уједињеном краљевству је шкотски Глазгов где падне 1.1214 мм.
Швајцарци су познатији по перорезима него по кишобранима мада вам је у Цириху преко потребан са 1.084 мм кише по метру квадратном годишње.
Кишовито је и у енглеском Лидсу са 1.024 мм, Напуљу у Италији са 1.008 мм.
Дакле, ако сте мислили да ће стари занат оживети и да ћемо поново слушати оно "Поправљано кишобране" то се по свему судећи неће десити, јер нам, тврде метеоролози стижу сушније године.
А и "код Кинеза" су амрели "џабе"!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.