Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се људима више СПАВА када пада киша? Научници дали објашњење овог феномена

Постоје људи којима је много теже да функционишу када је напољу киша и тмурно време

1664542296_pexels-andrea-piacquadio-989088.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Ако не функционишете када падне киша и ако кишни дан желите да проведете под ћебетом, нисте усамљени. Зашто нам се свима спава кад пада киша?

Нема теже ствари на свету него напустити топли кревет у кишно јутро.

Чим дође јесен, скрате се дани, температуре падну, а кишне капи стварају најлепшу успаванку док добују по прозору спаваће собе. А још ако све то прати грмљавиан, нема лепше природне успаванке…

Уколико имате проблем да функционишете када падне киша и ако кишни дан желите да проведете под ћебетом у слатким сновима, не брините, нисте сами.

Истраживања су потврдила да већина људи има исти проблем, а наука је објаснила зашто нам се то догађа.

Једноставно, наша тела су усклађена с природом. Циркадијални ритам је такозвани природни сат уграђен у наш мозак. Он управља биолошким процесима попут спавања и апетита и тешко се с њим можемо борити. Баш зато знамо рећи да нас је умор сломио.

Људи су генерално лошијег расположења кад пада киша

Биологија је препуна објашњења зашто нам се толико спава кад пада киша. На пример, наука је у више наврата потврдила да постоји веза између временских прилика и нашег емоционалног стања.

Студија из 2011. потврдила је да се девет одсто људи лакше наљути кад пада киша, а исте животне ситуације их неће узнемирити у тој мери за време сунчаних дана.

Ова ситуација има везе и с ултраљубичастим светлом, односно недостатком тог светла. Као и већина живих бића, људима је потребна светлост како би функционисали. Доказано је да сунчева светлост повећава ниво серотонина, хормона среће који нам недостаје за време кишних дана.

Такође, пригушено светло подстиче епифизу да производи мелатонин, хормон који регулише већ споменути циркадијални ритам. Кад мелатонин скочи, природно се осећамо поспано. Зато људи који пате од несанице користе овај хормон као терапију

Кривац за нашу поспаност кад пада киша јесте и влага. У данима кад киша чини ваздух тешким и лепљивим, влага може бити исцрпљујућа због механизама које тело користи како би се охладило, каже др Мишел Дреруп, директорка бихејвиоралне медицине спавања у клиници Клевленд.

Објекат који мирује остаје у стању мировања. Ако одлучимо целог дана да гледамо Нетфлиx зато што пада киша, ништа нећемо предузети како бисмо уклонили осећај поспаности, напомиње докторка Дреруп, па ћемо бити још поспанији и безвољнији.

Ако нам свакодневне обавезе допуштају да овако проведемо дан, треба да га пригрлимо и у њему уживамо.

Прочитајте још: Ево зашто би требало да ставите сапун испод чаршафа пре СПАВАЊА: Може помоћи ако имате ова два проблема

Како победити блуз кишног дана?

Ако ипак не можете да приуштите себи овај луксуз, ево неколико савета који ће вам помоћи да победите блуз кишног дана, пише задовољна.хр.

Иако не звучи као избор број један, посебно за време тмурног и хладног дана, кратка физичка вежба, попут једноминутног планка, најбољи је начин на који можете победити кишну поспаност.

Ако вас поспаност ухвати на послу, одмакните се од стола, прошетајте и попричајте с колегама. Најбољи начин је да прошетате с колегом неколико минута, уз разговор и кафу с ногу. Тако ћете брзо и лако сасећи у корену тежак осећај који вас је обузео.

Проведите време напољу. Без обзира на то што је облачно и тмурно, светлост ће свеједно позитивно утицати на вас. Изађите на терасу и издвојите неколико минута времена како бисте удахнули свежи ваздух. Затворена и тамна просторија је ваш најгори непријатељ.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas