Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
невероватно

И велике БЕЛЕ АЈКУЛЕ имају свог ПРЕДАТОРА: То је ова животиња

Стручњаци из акваријума Монтереј беј утврдили су да велике беле ајкуле беже главом без обзира чим примете присуство орки у близини.

1600344639_Depositphotos_32890959_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

- Суочене са оркама, велике беле ајкуле одмах ће побећи из подручја у којима лове и неће се у њих враћати и до годину дана, чак иако су орке само у пролазу - истакао је морски еколог Салвадор Јоргенсен из Акваријума Монтереј Беј.

Тим научника је прикупио податке из два извора – кретање 165 великих белих ајкула означених џи-пи-ес одашиљачима између 2006. и 2013. године, као и 27 година научног праћења популација орки, ајкула и фока које је прикупио центар „Поинт Блуе Цонсерватион Сциенце“ код Сан Франциска.

Прочитајте још: Да ли је тачно правило "5 секунди" када нам ХРАНА ПАДНЕ НА ПОД: Ево шта кажу научници

Фото: Депосит

Сусрети великих белих ајкула и орки су се сваки пут завршавали тако што би ајкуле веома брзо, у року од неколико минута, побегле из подручја и држале се подаље до следеће сезоне. Чак иако би се орке само кратко задржале у тим водама, резултат је био исти.

Из свега тога највише су профитирале популације фока, којима су главни предатори велике беле ајкуле.

- Просечно документујемо око 40 успешних напада на фоке током сезоне код острва Фаралон. Чим приметимо присуство орки, више нема великих белих ајкула и нема више напада на фоке - каже Скот Андерсон са центра „Поинт Блуе Цонсерватион Сциенце“.

Миграционе орке се такође хране фокама, али они релативно ретко пролазе, док се домаће популације орки хране рибом.

Прочитајте још: СИМПАТИЧНА ИГРА: БЕРНАРДИНАЦ мирно седи док му КОЗА СКАЧЕ ПО ГЛАВИ (ВИДЕО)

Такође, овде се не ради о мањим ајкулама. Неке од њих су и 5,5 метара дугачке и најчешће навикнуте да су на врху ланца исхране. Али чак ни толике ајкуле нису никаква претња по орке, који могу да лове и китове много веће од себе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas