Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАУЧНА ИСТРАЖИВАЊА

Да ли знате шта је АРОМАТАЗА? Овај ГЕН у мозгу контролише сексуалну жељу код мушкараца

Ген, назван ароматаза, претвара хормон тестостерон у естрогену

1600877984_Depositphotos_192074340_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Наведена два хормона позната су као мушки и женски хормони, али производња естрогена је кључна за сексуалну функционалност мушкараца, тврде научници са Универзитета Нортвестерн.

Прочитајте још: Нисте ни свесни какву ГРЕШКУ правите: Због ОВЕ јутарње навике можете да останете ЋЕЛАВИ

- По први пут смо јасно показали да је конверзија тестостерона у естроген у мозгу критична за одржавање пуне сексуалне активности или жеље код мушкараца. Ароматоза то покреће, појашњава др. Сердар Булун са Универзитета.

Фото: деспоситос

Они су извадили ген који производи ароматозу из мозга мужјака мишева и такве их ставили у кавез са женкама мишева. Сексуална активност је драстично пала након тог третмана, иако су мужјаци мишева имали повећан ниво тестостерона. Открили су да је то смањило сексуалну активност мишева за 50%.

- Мушки мишеви су делимично изгубили интересовање за секс. Ароматаза је кључни ензим за производњу естрогена. Естроген има функције код мушкараца и жена. Тестостерон мора да се претвори у естроген да би подстакао сексуалну жељу код мушкараца - рекао је доктор Хонг Зхао, коаутор ове студије.

Ако избаците ген ароматазе из мозга, њихова сексуална активност се значајно смањује и мања је учесталост парења

Научници се надају да би ово стечено знање могло да се примени, не само код мушкараца са дефицијенцијом ароматазе, већ и за контролу сексуалног нагона.

Прочитајте још: Ево због чега је ИНТЕЛИГЕНТНИЈИМ људима је теже да нађу партнера!

То укључује мушкарце са ниском сексуалном жељом, као и мушкарце са сексуалном зависношц́у.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas