Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Трекинг

Јесењи марш кроз блато, воду и маглу (ФОТО)

Љубитељи планинарења и трекинга не зазиру од лоших временских услова, али притом морају да се придржавају основних правила боравка у природи

1602860030_jesenji-treking-shutterstock_113614090.jpg
јесењи-трекинг-схуттерстоцк_113614090
Oglas

Јесењи пејзажи праменова магле изнад кишом натопљених шума, белих облака из којих провирују стеновити гребени црни од влаге су просто неодољиви. Бар кад гледате из топле собе. Они који снимају такве фотографије, познају мање романтичну страну јесење приче. 

Прочитајте још: Клизаво тло и падавине су изазов за ОПРЕМУ

Пажљиво одаберите руту, а пожељно је и да о томе обавестите неког блиског ко остаје у граду, фото: Борис Субашић 

Она подразумева ходање по клизавој трави, блату и камењу, прелазак набујалих токова, проналажење заштите од упорне кише и ветра. Припрема за јесењи трекинг је озбиљна и подразумева претресање вечних тема: која је обућа најбоља за кишу и како је додатно заштити, какву одећу треба носити, чиме се и где угрејати. 

Како се изборити са влагом... 

За сваки боравак у природи, важна је добра  припрема, схуттерстоцк_270860174

Најбоља планинарска обућа за јесен је она која најдуже остаје сува. Гумене чизме нису погодне за успоне и спустове по неравном терену, јер не држе стабилним стопало и скочни зглоб, па остаје избор између стотина модела ципела који се рекламирају као водоотпорне, иако то није тачно. Оне су само водоодбојне до одређене мере.  

Пракса је показала да од влаге најдуже штити најбоља планинарска, радна или војна обућа од дебеле говеђе коже или вештачких материјала која нема много нашивених делова. Модерне ципеле с мноштвом нашивених делова имају превише шавова, кроз које вода прво улази. 

Летњи потоци, у јесен се претварају у бујичне реке, које није лако прегазити, фото: Борис Субашић

Влажно време доноси велике опасности пре свега за оне који воле стеновите терене. На влажном камену се свака планинарска ципела клиза као по леду, иако продавци и рекламе обично тврде супротно. С обзиром на то да само сув ђон добро приања искључиво на суву подлогу, по киши треба избегавати, колико год је могуће, стрме успоне и силаске по стеновитом терену. Уколико вас падавине снађу на стенама, без могућности да идете алтернативном стазом, онда треба ходати максимално опрезно.  

Пажљиво бирање терена 

Уколико немате специјалне штапове за пешачење, послужиће и грана мало дорађена џепним ножем, фото: М. Матаруга

Где год је могуће, користитите руке за отпењавање лицем према стени. То подразумева да у ранцу имате радне рукавице. Оне не морају да буду маркиране већ оне од храпавије дебље гуме које се купују у продавницама алата и фарбарама. Дани су све краћи, а кретање расквашеним тлом може да буде врло споро, и морате увек носити са собом чеону лампу, која вам оставља руке слободним у случају смањења видљивости.

Опасност свуда вреба 

Већина планинарских ранаца има заштититне навлаке, али за сваки случај ствари ставите и у велике кесе, јер се и вештачки материјали после извесног времена натапају и пропустају воду. Шумске стазе и вододерине под јаком кишом постају корита бујица, а кад падавине престану, ако немате штапове, велике су шансе да ћете проклизати и повредити зглоб, што може да вас онеспособи за даље ходање и ували у озбиљан проблем.  

Преконоска пећина, ходник, фото: Борис Субашић

То нарочито важи за оне који нису спелеолози, али воле да дубље завире у пећине. Лети су многи спелеолошки објекти суви и доступни до извесне дубине, али ситуација се драстично мења у периоду јесењих киша, кад се велика количина воде процеђује у подземље. Тад пећине већ код улаза постају врло блатњаве, клизаве и опасне, а велика је шанса да се кад је пљусак јак суочите с набујалом подземном реком. 

У потрази за добрим снимком пећинских украса, можете се наћи у озбиљном проблему, фото: М. Матаруга 

Зато се као склониште од невремена и место где ћете наложити ватру безбедно могу користити само суве поткапине и улазни део пећина, ако је довољно простран. У њиховом дубљем делу је ваздух обично нездрав, а у неким случајевима је због недостатка проветравања могуће нагомилавање смртоносног угљен-момоксида, који нема ни мирис ни укус. Опасност расте кад ложите ватру. Тло унутрашњости пећина је често загађено изметом глодара и слепих мишева, па ако брљате рукама по њему, а затим њима узимате храну, врло је могуће да тако у организам унесете узрочнике озбиљних инфекција. 

У пећини сваки корак опасан 

Чеоне лампе омогућавају да вам руке буду слободне, схуттерстоцк_392755117

Због нашег пословичног немара, неке пећине које су биле туристички уређене сад су потпуно запуштене и утолико ризичније. Пример је Преконошка пећина испред које стоји табла која сугерише да су стотине метара овог објекта проходне. У стварности, са њеног улаза су украдена и тешка метална врата, а унутрашњост је руинирана. На улазном делу прете рупетине које су ископали трагачи за благом, а затим и врло клизава камена подлога. 

За склониште од кише и невремена ваља користити суве поткапине или улазни део пећина, фото: М. Матаруга

Мобилни телефон под земљом нема домет и не можете рачунати да ћете њиме дозвати помоћ. Многи који долазе до Преконошке пећине настављају даље од улаза, где су некад стајали раскошни украси, сталактити и сталагмити. Они су изломљени и покрадени, као и електроинсталација и осветљење, па је без чеоне лампе кретање немогуће. Чак и с њом, у нижим деловима ходника се може десити да ударите главом о камен и на болан начин схватите зашто спелеолози не иду без шлема. 

Истраживање препустите спелеолозима 

Кад се клизавим ходником стигне до велике дворане, где су пећински украси очувани, у њу се силази стрмим и клизавим металним степеницама, а авантура се завршава код хоризонтално постављених металних мердевина које премошћују две високе стене.

Опрезно корачајте по стеновитом терену, планинар на Столовима, фото: Борис Субашић

Кад их пређете четвороношке, пошто су сувише клизаве да би се њима корачало, суочавате се с наводно проходним путем који је погибељан без праве спелолошке опреме и знања, пошто се долази до реке блата, каквих има у многим проточним пећинама, клизањем низ њу сурвали бисте се на ниже галерије, из којих нема повратка. 

Прочитајте још: Расте популарност ВРЕЋЕ ЗА БИВАК

Кад изађете из пећине на светло дана и захвалите Богу што сте се вратили, чим адреналин опадне, установићете да сте мокри и блатњави и да вам је хладно. Резервна одећа из ранца решава тај проблем само од стопала навише. Уколико су вам ципеле мокре, убрзо ћете почети да се тресете од зиме. 

Борис Субашић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas