Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Ножеви

Како направити фиксне ножеве, ниске цене, али високог квалитета и употребљивости? Одговор је - ДРОП ФОРГЕД

У свету има још само неколико тако великих играча и са тако разноврсним производним програмом, као што га нуди калифорнијска компанија "Колд Стил"

cold-steel.jpg
цолд-стеел Нинослав ТРИФУНОВИЋ
Oglas

Серију Дроп форгед чине ножеви различите намене и димензија. Заједничко за све њих је израда откивањем из једног комада челика 52100, "одсуство" ручица, заштита челика тефлонским премазима и секлурекс пластична футрола.

"Колд Стил" дефинитивно је највеће име ножарске индустрије. Њихов основни посао је дизајнирање модела и менаџерисање, иако имају и мањи производни погон за израду прототипова код куће, у Вентури. Широм света је привукла пажњу група ножева из серије "Дроп форгед", чији назив је варијација термина (дроп форге) који означава израду металних предмета откивањем у калупу, што објашњава ниску цену израде.

Прочитајте још: Бизарна решења: Шта је понудило годишње окупљање произвођача оружја, муниције и опреме у Лас Вегасу?

Квалитет не трпи компромис

Поједностављено, комад усијаног челика се ставља у одговарајући калуп и онда једним притиском пресе добијате откивак. Овакав полуфабрикат се потом носи на термичку и завршну обраду и постаје прави нож. У овом случају поменути процес елиминише исецање комада по облику, компликовано и дуготрајно брушење али и полирање које је замењено тефлонским премазима.

Пуш дагер је врло опасно оружје у борби прса у прса

Сви ножеви су урађени од одличног алатног челика 52100 (по ЈУС-у Ч 4146). Иако не спада у најједноставније челике за термичку обраду, она за 52100 није ни посебно компликована као код савремених типова. Тако да ни по том питању нема примедаба. Већина ножева из ове серије је каљена у распону од 58 до 59 Роквела, што их чини довољно тврдим и жилавим.

Чистокрвни борци

Сама серија се састоји од шест ножева, различите намене и димензија, од којих су три модела борбени ножеви. Први и најмањи по својим димензијама је Пуш дагер. Име модела је буквално и назив овог типа ножа на енглеском. У питању је кратак бодеж са симетрично брушеним сечивом и пресеком у облику дијаманта, као и "Т" дршком. Нож се држи тако да се дршка ослања о длан, док се сечиво налази испред прстију. Већина корисника сечиво држи провучено између средњег и домалог прста, иако се добија на прецизности у раду уколико се сечиво налази између средњег прста и кажипрста. Ипак, основна и једина смислена намена конкретног модела је убадање противника, па ласерска прецизност "у раду" није неопходна.

Име Батл ринга је инспирисано специфичном дршком, али и наменом ножа

На први поглед, сечиво дужине 10 цм не изгледа посебно импресивно за ту намену, али за овај тип хладног оружја то спада у дуже и опасније. Бодеж долази у комплету са пластичном футролом. Сама футрола на себи поседује врло јаку и ефикасну "Улти цлип" закачку, тако да се ово опасно оружје може лако и безбедно носити закачено за каиш или панталоне.

За диверзанте и падобранце

Други модел је Батл ринг 2. У питању је још један симетрично брушени бодеж, такође намењен специфичном држању при употреби, али овај пут у обрнутом хвату. За ту намену је на дну дршке смештен прстен. Једноставним провлачењем палца кроз прстен, добијате екстремно сигуран хват, иако је могуће и нормално држање.
Само сечиво није посебно дуго, око 9 цм, али захваљујући дуплом резу и релативно великој ширини, у стању је да направи тешке убодне ране. Као и претходник, најсмисленији начин употребе је против другог људског бића. Ипак Баттле ринг 2 је мало универзалнији, па може да се употреби и за неке друге, мање крвожедне операције. Такође, долази са пластичном футролом и улти клип закачком. Завршна обрада је и у овом случају црни тефлонски премаз.

Прочитајте јошСачмарица или ловачки карабин? Колико ловаца увиђа да су им потребне само две пушке

Трећи у серији и најлепши од свих (барем аутору) је модел Бот најф. У питању је класично брушен бодеж/кама са сечивом дужине 13 цм и дршком од 10 цм. Са сечивом те дужине, дефинитивно спада у озбиљне бодеже за прикривено ношење. Овако урађен нож могао би да буде употребљив код диверзаната, а могли би и падобранаци да имају користи.

Нож за чизму плени својом једноставношћу

Ту првенствено мислимо на сечење конопаца код десантних падобрана, поготово у случају приземљења на неку од водених површина. Танак профил ножа, у комбинацији са футролом од секјурекс пластике и улти клип закачком су као створени за качење на МОЛЛЕ систем. Иако не спада у универзалне ножеве, Бот најф је модел који би могао привући пажњу службених корисника и код нас. Поготово када се узме у обзир цена која у САД не прелази 50 долара.
Генерално, двоструко брушеним ножевима је у савремено доба тешко наћи смислену употребу у цивилству. Службена употреба је већ друга прича.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas