Oglas
· · Komentari: 0
Noževi

Kako napraviti fiksne noževe, niske cene, ali visokog kvaliteta i upotrebljivosti? Odgovor je - DROP FORGED

U svetu ima još samo nekoliko tako velikih igrača i sa tako raznovrsnim proizvodnim programom, kao što ga nudi kalifornijska kompanija "Kold Stil"

cold-steel.jpg
cold-steel Ninoslav TRIFUNOVIĆ
Oglas

Seriju Drop forged čine noževi različite namene i dimenzija. Zajedničko za sve njih je izrada otkivanjem iz jednog komada čelika 52100, "odsustvo" ručica, zaštita čelika teflonskim premazima i seklureks plastična futrola.

"Kold Stil" definitivno je najveće ime nožarske industrije. NJihov osnovni posao je dizajniranje modela i menadžerisanje, iako imaju i manji proizvodni pogon za izradu prototipova kod kuće, u Venturi. Širom sveta je privukla pažnju grupa noževa iz serije "Drop forged", čiji naziv je varijacija termina (drop forge) koji označava izradu metalnih predmeta otkivanjem u kalupu, što objašnjava nisku cenu izrade.

Pročitajte još: Bizarna rešenja: Šta je ponudilo godišnje okupljanje proizvođača oružja, municije i opreme u Las Vegasu?

Kvalitet ne trpi kompromis

Pojednostavljeno, komad usijanog čelika se stavlja u odgovarajući kalup i onda jednim pritiskom prese dobijate otkivak. Ovakav polufabrikat se potom nosi na termičku i završnu obradu i postaje pravi nož. U ovom slučaju pomenuti proces eliminiše isecanje komada po obliku, komplikovano i dugotrajno brušenje ali i poliranje koje je zamenjeno teflonskim premazima.

Puš dager je vrlo opasno oružje u borbi prsa u prsa

Svi noževi su urađeni od odličnog alatnog čelika 52100 (po JUS-u Č 4146). Iako ne spada u najjednostavnije čelike za termičku obradu, ona za 52100 nije ni posebno komplikovana kao kod savremenih tipova. Tako da ni po tom pitanju nema primedaba. Većina noževa iz ove serije je kaljena u rasponu od 58 do 59 Rokvela, što ih čini dovoljno tvrdim i žilavim.

Čistokrvni borci

Sama serija se sastoji od šest noževa, različite namene i dimenzija, od kojih su tri modela borbeni noževi. Prvi i najmanji po svojim dimenzijama je Puš dager. Ime modela je bukvalno i naziv ovog tipa noža na engleskom. U pitanju je kratak bodež sa simetrično brušenim sečivom i presekom u obliku dijamanta, kao i "T" drškom. Nož se drži tako da se drška oslanja o dlan, dok se sečivo nalazi ispred prstiju. Većina korisnika sečivo drži provučeno između srednjeg i domalog prsta, iako se dobija na preciznosti u radu ukoliko se sečivo nalazi između srednjeg prsta i kažiprsta. Ipak, osnovna i jedina smislena namena konkretnog modela je ubadanje protivnika, pa laserska preciznost "u radu" nije neophodna.

Ime Batl ringa je inspirisano specifičnom drškom, ali i namenom noža

Na prvi pogled, sečivo dužine 10 cm ne izgleda posebno impresivno za tu namenu, ali za ovaj tip hladnog oružja to spada u duže i opasnije. Bodež dolazi u kompletu sa plastičnom futrolom. Sama futrola na sebi poseduje vrlo jaku i efikasnu "Ulti clip" zakačku, tako da se ovo opasno oružje može lako i bezbedno nositi zakačeno za kaiš ili pantalone.

Za diverzante i padobrance

Drugi model je Batl ring 2. U pitanju je još jedan simetrično brušeni bodež, takođe namenjen specifičnom držanju pri upotrebi, ali ovaj put u obrnutom hvatu. Za tu namenu je na dnu drške smešten prsten. Jednostavnim provlačenjem palca kroz prsten, dobijate ekstremno siguran hvat, iako je moguće i normalno držanje.
Samo sečivo nije posebno dugo, oko 9 cm, ali zahvaljujući duplom rezu i relativno velikoj širini, u stanju je da napravi teške ubodne rane. Kao i prethodnik, najsmisleniji način upotrebe je protiv drugog ljudskog bića. Ipak Battle ring 2 je malo univerzalniji, pa može da se upotrebi i za neke druge, manje krvožedne operacije. Takođe, dolazi sa plastičnom futrolom i ulti klip zakačkom. Završna obrada je i u ovom slučaju crni teflonski premaz.

Pročitajte jošSačmarica ili lovački karabin? Koliko lovaca uviđa da su im potrebne samo dve puške

Treći u seriji i najlepši od svih (barem autoru) je model Bot najf. U pitanju je klasično brušen bodež/kama sa sečivom dužine 13 cm i drškom od 10 cm. Sa sečivom te dužine, definitivno spada u ozbiljne bodeže za prikriveno nošenje. Ovako urađen nož mogao bi da bude upotrebljiv kod diverzanata, a mogli bi i padobranaci da imaju koristi.

Nož za čizmu pleni svojom jednostavnošću

Tu prvenstveno mislimo na sečenje konopaca kod desantnih padobrana, pogotovo u slučaju prizemljenja na neku od vodenih površina. Tanak profil noža, u kombinaciji sa futrolom od sekjureks plastike i ulti klip zakačkom su kao stvoreni za kačenje na MOLLE sistem. Iako ne spada u univerzalne noževe, Bot najf je model koji bi mogao privući pažnju službenih korisnika i kod nas. Pogotovo kada se uzme u obzir cena koja u SAD ne prelazi 50 dolara.
Generalno, dvostruko brušenim noževima je u savremeno doba teško naći smislenu upotrebu u civilstvu. Službena upotreba je već druga priča.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas