· · Коментари: 1
Оптички уређаји за осматрање

Какву слику пружају кристална сочива у немачком спотеру? У најмању руку - савршену

Немачки произвођач Хенсолдт, не крије да је његов топ-уређај Споттер 45/60 у старту намењен само најбогатијој клијентели

HNS-1.jpg
ХНС - Нинослав ТРИФУНОВИЋ

Један од произвођача врхунских оптичких средстава је и “Хенсолдт” из немачког града Вецлара, привукао нам је пажњу уређајима за осматрање - спотерима. Детаљно смо прегледали два модела, први са увећањем од 15 до 45x, а други од 20 до 60x. У оба случаја, пречник објектива је 72 мм, што је и више него довољно за прикупљање светлости и широко видно поље.

Како смо сазнали од “Хенсолдтових” представника, видно поље на 1000 метара износи 49 метара на минималном увећању и 19 на максималном. На наше питање, зашто постоје два модела, практично идентична по димензијама и изгледу, а са различитим увећањима, добили смо одговор да је то због употребе у врелим крајевима, попут Блиског Истока.

Пустињска варијанта

Општи изглед задње стране уређаја за осматрање

Ту до пуног изражаја долази најмање увећање уређаја од 15 до 45x, јер мираж представља мањи проблем него са увећањем од 20x. Очигледно немачки произвођач мисли и о оваквим евентуалностима, што је за сваку похвалу. Оптимална удаљеност ока од окулара износи 20,5 мм за уређај са већим увећањем и 30,5 са мањим. Ово је битна ствар код спотера, јер јефтини уређаји углавном захтевају да око буде скоро залепљено уз окулар да би добили жељену слику.

Прочитајте још: Шта доноси четврта генерација СРС репетирки?

На страну што је ово за око заморна пракса, али  захтева и велику пажњу да не би случајно померили спотер и променили слику, па би онда опет морали да је тражимо. А уколико је уређај подешен на велико увећање, ово не представља нимало занимљиву ситуацију. Маса уређаја је мало већа, али и даље прихватљива - 1770 грама.

За војну клијентелу

Тело уређаја је обложено заштитном гумом, што је уобичајена пракса, видели смо верзије у пустињској и црној боји, али постоје и додатне заштитне торбице-футроле у маскирним дезенима. То, цена, као и сијасет додатне опреме упућује нас на закључак да је произвођач на уму имао првенствено војну клијентелу. И то не обичну, већ врло специјализовану, попут снајпериста и извиђача “разних фела”.
На пример, једна од особина је да уређај има осветљену кончаницу у првом фокалном плану. У питању је у страну померена кончаница у облику слова Л, са поделом у хиљадитим, али постоји и верзија са Хорусовом кончаницом - “јелком” како је обично зову домаћи стрелци. На овај начин, при сваком увећању имате могућност тачног мерења угловних вредности без ометања слике. Овакве ствари директно упућују на службену употребу.

Вишенаменски модул

С-Цом модул се монтира са стране спотера и унапређује постојећу оптичку јединицу значајним могућностима

Даље, на врху и бочним странама тела се налазе отвори на које је могуће поставити Пикатини шине. Избројали смо их пет, али не би нас изненадило да постоји још понека. Ове шине служе за монтирање додатне опреме и то не било какве. Сама додатна опрема је још један од показатеља високоспецијализованости спотера. Јер, овде говоримо о пасивним појачивачима светлости попут АН/ПВС 14, ласерским даљиномерима, ред дот нишанима за брзу аквизицију предмета осматрања, блу тут конекција и слично. У нашем случају, са леве стране спотера је био монтиран вишенаменски уређај, односно С-ЦОМ што је скраћеница од Споттер Цлип Он Модул (спотер, качећи модул). Овај модул кориснику нуди низ могућности. На првом месту, ту је ласерски мерач даљине са балистичким калкулатором. Ласер има максимални домет од 5000 метара, док одстојање до мете димензија 75x75 цм може да измери до импресивних 2300 метара. Прецизност мерења је стандардних +/- 1 метар на 1000 метара. Балистички рачунар корисити Г1/Г7 функцију и у стању је да урачуна и Кориолисов и Магнусов ефекат. Осим овога, ту је и ГПС уређај, компас, метео станица... Све оно што је потребно за савршено прецизно пласирање снајперског хица или навођење минобацача или артиљерије.

Чистоћа слике је на највишем могућем нивоу

Кристална слика

Оптички... Треба ли уопште трошити речи да се опише слика коју ствара један Споттер 60? “Цајс” и “Хенсолдт” не користе традиционална оловна стакла за сочива, већ супер ахроматске флуорит кристале. Предност овога је исправка сферне аберације, а и боје изгледају потпуно природно. Када на то додате немачку педантност, инжењерску умешност и искуство у изради оптичких инструмената, јасно је да је резултат савршеност.
Али уз све овакве особине у суперлативу долази и цена, а то је једина тешка мана. Основни уређај кошта између 4000 и 4500 евра! Хорусова кончаница, која није стандард, већ се екстра поручује, још је око 400 евра. У земљи где се за ту цифру може купити полован аутомобил, овакве цене могу лако да изазову вртоглавицу и несвестицу. Уосталом и особље Компаније нам је одмах скренуло пажњу да је ово намењено само најбогатијој клијентели.

Прочитајте још:Пажљиво одабран дизајн, цена 1.500 долара: Тестирали смо амерички хибрид европског оружја (ФОТО)

Коначни суд? Ако сте тајкун, или сте барем вољни да “продате бубрег на црном тржишту” да би себи приуштили овакво савршенство, само напред. Ми, обични смртници завидећемо вам, а неки ће се можда тешити, да ето, ипак има неко ко је у стању да себи приушти овакав луксуз.

фото: Нинослав Трифуновић

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.