· · Коментари: 0
Трекинг

Клизаво тло и падавине су изазов за ОПРЕМУ

Припрема подразумева одабир најмање ризичне стазе, избор обуће и одеће које најбоље подносе влагу

1602493241_srpski-planinari-na-Karpatima-foto-B-Subasic.jpg
српски планинари на Карпатима фото Б Субасиц

Најбоља обућа за пешачење у природи је чврста ципела која држи стабилним стопало и скочни зглоб. Италијанске произвођачи обуће су познати у свету, а неке породичне компаније специјализовале су се за израду спортске и радне обуће високих перформанси за најзахтевније кориснике. 

Важно је да обућа добро приања за подлогу, фото: “Наглев”

Прочитајте још: Велики ножеви за велику шуму (ФОТО)

Модел Неглев Уницо Цомбат се израђује у две верзије, као класична трејкинг патика за терен или као лагана чизма. Унутрашњост је од природних тканина (вуна), а спољашњи слој који долази преко водонепропусне мембране је од полиуретана на критичним местима ојачаног кевларом.

Наглев Уницо Цомбат лаке и водоотпорне ципеле, фото: “Наглев”

Резултат је лагана, врло удобна обућа за тежак терен и верање. Сви спојеви су ојачани и заштићени, са минимумом елемената који могу негде да се закаче или засметају. 

Восак и импрегнација 

Спрејеви за импрегнацију су обавезни за препарацију одеће и опреме за боравак у природи, фото: архива “Калибра”

Трговине некад продају планинарске ципеле које су набављене из магацина где су врло дуго стајале у неодговарајућим условима, што доводи до пресушивања коже која лако пуца и постаје порозна. Зато обућу од глатке коже одмах после куповине намажите воском или квалитетном масном кремом који ће јој вратити еластичност и непропусност. Пред одлазак на терен испрскајте ципеле квалитетним импрегнирајућим спрејом, чиме ћете створити површински слој по коме ће вода клизити. 

Чарапа главу чува 

Вунене чарапе су најбољи избор, фото: архива “Калибра”

Чарапе треба да буду вунене или од мешавине синтетике и вуне, која има огромну моћ упијања влаге, а не ствара осећај хладноће као памук. У случају дугог боравка и пешачења, све ципеле ће пропустити, па је добро у ранцу носити горетекс или неопренске чарапе које могу да се купе у ловачким радњама или продавницама војне опреме. 

Неопренски штит 

Водонепропусне пелерине су одлична заштита против кише, а спаковане не заузимају пуно простора у ранцу, фото: архива “Калибра”

Пелерине и навлаке за панталоне су нужно зло за планинарење, јер се испод њих обилно зноји. С друге стране, то је најозбиљнија заштита током дуготрајног боравка на киши, нарочито ако се провлачите испод грања. Испод пелерина и навлака треба носити што мање одеће. 

Јесен карактеришу брзе промене времена (Кусача), фото: Борис Субашић

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

За јесењи боравак у природи најбоље су лаке синтетичке панталоне и мајице које се брзо суше. Чим осетите да се загревате до знојења, скините горње делове одеће, да бисте могли да је обучете кад успорите ритам хода или се одмарате.  

Борис Субашић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.