· · Komentari: 0
Treking

Klizavo tlo i padavine su izazov za OPREMU

Priprema podrazumeva odabir najmanje rizične staze, izbor obuće i odeće koje najbolje podnose vlagu

1602493241_srpski-planinari-na-Karpatima-foto-B-Subasic.jpg
srpski planinari na Karpatima foto B Subasic

Najbolja obuća za pešačenje u prirodi je čvrsta cipela koja drži stabilnim stopalo i skočni zglob. Italijanske proizvođači obuće su poznati u svetu, a neke porodične kompanije specijalizovale su se za izradu sportske i radne obuće visokih performansi za najzahtevnije korisnike. 

Važno je da obuća dobro prianja za podlogu, foto: “Naglev”

Pročitajte još: Veliki noževi za veliku šumu (FOTO)

Model Neglev Unico Combat se izrađuje u dve verzije, kao klasična trejking patika za teren ili kao lagana čizma. Unutrašnjost je od prirodnih tkanina (vuna), a spoljašnji sloj koji dolazi preko vodonepropusne membrane je od poliuretana na kritičnim mestima ojačanog kevlarom.

Naglev Unico Combat lake i vodootporne cipele, foto: “Naglev”

Rezultat je lagana, vrlo udobna obuća za težak teren i veranje. Svi spojevi su ojačani i zaštićeni, sa minimumom elemenata koji mogu negde da se zakače ili zasmetaju. 

Vosak i impregnacija 

Sprejevi za impregnaciju su obavezni za preparaciju odeće i opreme za boravak u prirodi, foto: arhiva “Kalibra”

Trgovine nekad prodaju planinarske cipele koje su nabavljene iz magacina gde su vrlo dugo stajale u neodgovarajućim uslovima, što dovodi do presušivanja kože koja lako puca i postaje porozna. Zato obuću od glatke kože odmah posle kupovine namažite voskom ili kvalitetnom masnom kremom koji će joj vratiti elastičnost i nepropusnost. Pred odlazak na teren isprskajte cipele kvalitetnim impregnirajućim sprejom, čime ćete stvoriti površinski sloj po kome će voda kliziti. 

Čarapa glavu čuva 

Vunene čarape su najbolji izbor, foto: arhiva “Kalibra”

Čarape treba da budu vunene ili od mešavine sintetike i vune, koja ima ogromnu moć upijanja vlage, a ne stvara osećaj hladnoće kao pamuk. U slučaju dugog boravka i pešačenja, sve cipele će propustiti, pa je dobro u rancu nositi goreteks ili neoprenske čarape koje mogu da se kupe u lovačkim radnjama ili prodavnicama vojne opreme. 

Neoprenski štit 

Vodonepropusne pelerine su odlična zaštita protiv kiše, a spakovane ne zauzimaju puno prostora u rancu, foto: arhiva “Kalibra”

Pelerine i navlake za pantalone su nužno zlo za planinarenje, jer se ispod njih obilno znoji. S druge strane, to je najozbiljnija zaštita tokom dugotrajnog boravka na kiši, naročito ako se provlačite ispod granja. Ispod pelerina i navlaka treba nositi što manje odeće. 

Jesen karakterišu brze promene vremena (Kusača), foto: Boris Subašić

Pročitajte još: Snabdeti se pitkom vodom na terenu znači liniju između života i smrti: Mi vam predstavljamo nekoliko načina da preživite

Za jesenji boravak u prirodi najbolje su lake sintetičke pantalone i majice koje se brzo suše. Čim osetite da se zagrevate do znojenja, skinite gornje delove odeće, da biste mogli da je obučete kad usporite ritam hoda ili se odmarate.  

Boris Subašić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.