Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Незамењиво

Корона му је вратила славу јер је неизоставан у домаћинству, а знате ли како је настао ТОАЛЕТ ПАПИР?

Кад су већ измислили папир логично је што су Кинези први и почели да га користе у неке "друге сврхе"

1597154763_taolet-papir-naslovna.jpg
Фото:"Депозит"
Oglas

Епидемија корона вируса је првих дана, када су, не само у Србији, грађани морали да остану у вишенедељном карантину, показала да без неколико ствари не може ни једно домаћинство.

Брашно, со, шећер, уље, гомила конзерви, сухомеснатих прерађевина, све је то трпано у колица у тржним центрима, али једна ствар је превазишла сва очекивања, затрпавана су колица, људи су је вукли као да се ближи судњу дан - тоалет папир!

Небројено пошалица је на друштвеним мрежама тих дана имало као мотив тоалет папир. "Тражим мужа, имам џак брашна и десет великих паковања тоалет папира", била је само нека од тих "шала", које су као и увек, откривале "пола истине".

Јер без овог производа, једноставно, данас није могуће замислити модерно домаћинство!

Фото:"Депозит"

Тоалете папир је почео масовно да се користи средином 18 века. Бар у земљама "Западне цицилизације". Кинези, који су и измислили папир, убрзо су схватили да не мора да служи само за писање, украшавање, паковање, цртање...

Али, то је ипак, била привилегија имућнијих породица и оним са титулама и "плавом крви", који додуше имају исте потребе као и обична раја...

У нашој цивилизацији до, рекосмо средине 18. века, народ се сналазио на разне начине, оно што је било "при руци", почевши од лишћа, траве, лети воде, зими снега...Коришћена је и тканина, а све је зависило и од обичаја у заједници и од тога колико се уопште и размишљало о хигијени. 

 Прочитајте још: Када сте последњи пут урадили нешто по ПРВИ ПУТ? Ово ЛЕТО је прави тренутак за нешто ДРУГАЧИЈЕ

Неке културе су користиле крзно појединих животиња, неке чак и морске шкољке (мада нам баш није најасније како али тако бележи историја), а Стари Римљани су, као цивилизација која је градила путеве, водоводе и канализацију широм познатог (освојеног) света користили сунђер! Природни сунђер био је везан за неку палицу и после употребе се испирао у води или је, код богатијих после одређеног броја употреба, мењан.

Богатији слојеви су имали и људе који су "руковали" палицама са сунђером, али то су била нека друга времена. Постоји и једна прича коју нам је подарио Сенека из Првог века о гладијатору који је убио сам себе тако што је тај сунђер, заједно са дршком, гурнуо дубоко у себе. Кроз грло.

Римски начин 

Пре Римљана, стари Грци су користили, веровали или не, комадиће керамике које су називали "песои". Занимљиво је да су неки "песои" имали са друге стране нацртане неке фрагменте и често имена непријатеља "власника". 

Када је Помпеја 97 године затрпана лавом из Везува, сачувала нам је и сведочанства о томе шта су, богатији становници овог града, користили уместо поменутих сунђера. Била је то једна врста меке, ручно наравно, ткане тканине, која би, тврде археолози, могла да се упореди са најквалитетнијим, и најмекшим, трослојним тоалет папиром данашњице.

Прочитајте још: Жене живе дуже од мушкараца тек од 19. века, а знате ли шта је томе ПРЕТХОДИЛО?

За то време су Кинези имали блажене осмехе јер су користили не само папир већ и нарочиту врсту "хигијенских штапића" од свиле. Археолози су открили 1922. године на једном локалитету у Кини те штапиће старе више од 2.000 година! То значи да су они откривањем папира спали са "трослојног" на "једнослојни" тоалет папир јер је свила - свила. Да није тако не би Марко Поло потегао на толики пут.

Римљани су имали и јавне тоалете (Фото":Депозит")

Али, то је већ друга прича. Вратимо се ми тоалет папиру и Кини. Пронађени материјални докази о употреби тоалет папира су доста из доста каснијег периода од проналаска папира. Наиме, извесни школарац  Јен - Чин Туи је 586. године написао коментаришући неко дело тадашњих "класика" да је добро што га није користио за "друге намене". У раном 14. веку у Кини се производило око 10 милиона паковња годишње која су имала од 1.000 до 10.000 листића! Постоје подаци о испоруци хиљада перфимисаних паковања Хонгву царској породици 1393. године!

Папир је постао широко доступан Западној цивилизацији у 15. веку. Али, нема података да се неко досетио да га, мислимо комерцијално, користи за производњу таолет папира.

Први оглас (Фото: "Конгресна библиотека САД")

Тек 1857. извесни Американац, Џозеф Гајети је у Њу Јорку, тамошњим новинама, рекламирао свој нови производ ""Медицатед Папер, фор тхе Wатер-Цлосет"! Цена је била 50 центи за паковање које је садржало 500 листића!

Ако је веровати тамошњим историчарима, човек који је дошао на идеју да прави тоалет папир, раније је користио папир једног магазина који се бесплатно делио. Међутим, када је тај магазин почео да се штампа на луксузнијем и тврђем папиру суочио се са проблемом. Којег је, на срећу, домишљато решио.

Прочитајте још: Ако мушкарца често боли глава - то нема везе са сексом, а жене ће бити БЕСНЕ кад сазнају разлог

Од онда до данас тоалет папир се мање више производи на исти начин и пакује у листиће или у ролне. Има оних од једног, два или три слоја, парфиминисани или не, и сви и даље имају ману као и онај "медицатед папер" - направљени су само за једнократну употребу!

Фото:"Депозит"

                                           Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas