Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРБИЈА легализује лов на "ЦРНО ЗЛАТО": 5.000 евра за килограм, али НЕ МОЖЕ да их бере ко хоће!

Лов на тартуфе, који се у Србији често одвија у сивој зони и који се због високе цене ове гљиве завршава и сукобима, коначно добија могућност да се легализује.

1623392369_tartufi.JPG
Фото: ЈоутубеПринтсцреен
Oglas

Први пут у Србији сертификат су добила 84 комерцијална сакупљача и то је добар почетак да се "забрањени бизнис" уведе у легалне токове. На овај начин практично се стаје на крај присвајању терена с тартуфима, бушењу гума, тровања паса, па и убиствима која су се догодила прошле године у околини Сремске Митровице.

Килограм белих тартуфа неретко досегне и по пар хиљада евра, док су црни осетно јефтинији и могу да се пазаре за око 150 евра по килограму.

У суштини све зависи од врсте, квалитета и годишњег доба те му је цена у извесном смислу доста "волатилна". Тако није необична ситуација да је пре две године око 850 грама белих тартуфа плаћено 75.000 евра, на традиционалној аукцији у граду Алби у италијанском Пијемонту.

Са избацивањем ове "дисциплине" из "сиве зоне" у Србији све је већи број грађана који се одлучују да се посвете "лову на гљиве".

Шта су тачно тартуфи?

Тартуфи су посебна врста гљива, која углавном расте у шумама Европе. Расту под земљом и зависе од околне вегетације из које црпе потребне материје. Како би уопште могли да их ископате треба да имате или свиње које природно осећају њихов мирис или пса који је посебно дресиран.

Постоји неколико стотина различитих тартуфа, од којих је десетак јестиво. Тартуфи су изузетно цењени у гастрономском свету, првенствено због специфичне ароме коју имају.

Поред изузетног укуса, тартуфи су чувени и по својим лековитим својствима. Овај деликатес се неретко користи и као природни лек за потенцију и виталност целог организма.

Зашто је толико скуп?

Цена тартуфа зависи од много фактора, првенствено односа понуде и потражње и тога да ли је година сушна или не. Црни тартуфи су око 150 евра по килограму, али деси се и сезона у којој он кошта и мање од 100 евра. Бели тартуфи, са друге стране, достижу цену и до пар хиљада евра.

Цена
Цена зависи и од величине, врсте јер постоји црни и бели који су скупљи, затим од степена оштећености и облика. На цену утиче и старост ове гљиве, те је зрео тартуф веома вредан, док млад не вреди практично ништа.

Првенствено да би уопште могли да се пронађу потребно је да се набави или свиња или дресиран пас. Према одређеним подацима, за једно штене које је обучено за "лов" на тартуфе потребно је одвојити између 500 и 1000 евра, што се у извесном смислу такође урачунава у цену.

Арома, главни адут ове гљиве, врло брзо испари, те је веома битно да тартуф што пре стигне из шуме до потрошача, и то додатно повећава његову цену.

Према оценама стручњака, цена тартуфа је релативан појам и сваке године се мења. Дешава се да је једна откупна цена у Србији, док у иностранству достижу вишеструко вишу вредност. Тако се за тартуф од просечних 100 евра за килограм у Србији, у Италији може добити и 5.000 евра.

Новембар је иначе права сезона за тартуфе. Тада их у Србији има највише, а квалитет гљиве је најбољи. У Србији их има у околини Обедске баре и Делиблатске пешчаре, али и на Фрушкој гори, планинама Космај, Рудник, Опленац и на Сврљишким планинама. Има их и око река Јасенице, Караш, Луг и Босут. Процене су да се у Србији годишње пронађе и до три тоне тартуфа.

"Лов" на тартуфе напокон легалан

Пре две недеље је први пут у Србији одржано официјално полагање испита за сертификованог сакупљача тартуфа. Том приликом је сертификате добила 84 комерцијална сакупљача.

Зоран Јеленковић, председник Миколошко-гљиварског савеза, указао је, гостујући на РТС-у, да су домаћи тартуфи тек 20 одсто цене која се достиже у Италији и да је комплетна количина која се извади у сивој зони ишла преко Хрватске и продавала се углавном у Италији и Француској као истарски тартуф.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas