· · Коментари: 0
КОРИСНО

Мали трикови за здрав оброк: Како да пржена храна постане здравија?

Већина воли пржену храну.

1608884720_Depositphotos_31056605_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Користите маслиново уље

Маслиново уље је вероватно најбоље које можете да користите, ако већ морате да пржите. Оно је стабилније на високим температурама у односу на кукурузно и сунцокретово, што значи да можете да га користите дуже од осталих врста уља, а и даље ће задржати своје нутритивне вредности и квалитет.

Прочитајте још: Како брзо одмрзнути месо, поврће и воће?

Нека уље буде чисто

Уколико пржите у фритези, важно је да уље буде чисто. Ако га оставите да дуго стоји са остацима хране, почеће да гори, а јело ће вам имати укус загорелог. Ако користите старо уље, оно је вероватно изгубило своју хранљивост. Први начин је да склањате остатке хране из уља, а други је да га редовно мењате.

Прочитајте још: Уз помоћ ова ТРИ НАЧИНА проверите јесу ли јаја свежа

Једите поховану храну

Већина користи бело брашно за поховање које садржи глутен, па се добро веже за храну. Ипак, брашно које има много глутена подразумева да ће храна упити много масти. Користите пиринчано или кукурузно брашно.

Користите газирану воду или соду бикарбону

Још једна ствар која може да помогне када похујете нешто је да додате мало минералне газиране воде или соде бикарбоне. Док се пржи, из хране ће изаћи балончићи гаса, па ће храна самим тим мање апсорбовати масноћу. Уколико комбинујете овај и претходни трик, извесно је да ће вам оброк бити здравији.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Банане за ДОРУЧАК? Зашто ви ипак требало да размислимо?

Одржавајте температуру уља

Идеална температура уља за пржење је између 162 и 204 степени целзијуса. Уколико уље није довољно вруће, храна се неће испржити тако брзо као што би требало, па ће упити и много више масноће. 

Уколико можете, предност дајте фритези уместо тигању и када извадите храну из уља, оставите је кратко на убрусу да бисте одстранили вишак масноће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.