· · Коментари: 0
Кел Тец СУБ-2000

Омиљено оружје препера, а ево и зашто (ФОТО)

Овај аутомат у Америци купују људи које воле да користе оружје, а не сматрају га за статусни симбол

1598519056_Kel-Tec-A.jpg
Кел-Тец-А фото: “Кел Тец”

Препери (спремни) су припадници покрета који заговара активно спремање за потенцијалну катастрофу, било природну, економски колапс, библијску апокалипсу, пандемију или нуклеарни рат. У ту сврху спремају залихе хране и набављају оружје и опрму, за које сматрају да ће им најбоље послужити у суровој борби за опстанак. 

Прочитајте још: Добро скривен БИСЕР Бреше (ФОТО)

Када се у оружарским круговима спомене име “Кел Тец”, обавезно се створе две групе људи. Једни су поборници теорије да је то трећеразредни бренд. Насупрот њима су корисници одушевљени једноставним, јефтиним и иновативним оружјем које долази из ове компаније. Првопоменути углавном поседују оружје чија је цена у рангу солидног половног аутомобила. У другој групи су они који оружје воле да користе и при томе га не жале и не служи им да га оставе својим праунуцима као породичну реликвију. 

Солидан избор 

СУБ-2000 можда не плени складним линијама, али је солидно оружје у својој класи, фото: “Кел Тец”

Амерички препери воде се једноставним правилом у избору оружја: у зависности од тога шта сматрате пожељним особинама код оружја које би било намењено ношењу у природу, тако се и одлучујете за поједине моделе. Уколико су вам битне снага, широка универзалност употребе и лака доступност муниције, онда би требало да размишљате о некој сачмарици.

Једноставним повлачењем бравице уназад, омогућава се расклапање цеви са рукохватом, фото: “Кел Тец”

Али ако су вам компактност и мала маса једне од најбитнијих особина, тада би можда неки од карабина који користи пиштољску муницију (ПЦЦ) могао бити права ствар. И то можда баш Кел-Тец модел СУБ-2000. У случају прибављања хране ловом, метак 9 мм Пара или .40 С&W са одговарајућим зрнима може бити прихватљиво решење. Наравно, ово је врло растегљив појам, у Србији по важећем ЗООМ није дозвољен лов пиштољским калибрима. 

Јединствен производ почетком миленијума 

Бафер од уретана је једна од могућих и пожељних опција дотеривања перформанси карабина, фото: “Кел Тец”

СУБ-2000 је настао пре скоро две деценије, тачније 2001. године, и у то време је представљао по неким својим карактеристикама јединствен производ на тржишту. И раније је било аутомата који су прилагођавани за цивилно тржиште, тако што су добијали могућност само полуаутоматске паљбе, те тако постајали полуаутоматски карабини, или како год да их је закон неке државе третирао. Данас су таква оружја чешћа, ергономски префињенија и визуелно прихватљивија, али су редом сва драстично скупља. 

Предности и мане дуже цеви
Цев је дуга 413 мм. На овај начин се у Америци оружје са кундаком не убраја у краткоцевне пушке (Схорт Баррелед Рифлес - СБР) за које је потребно издвојити додатних 200 долара за таксу, регистровање и чекање. Уста су добила стандардни навој 1/2x28 тако да је могуће монтирање компензатора, гасних кочница или пригушивача. Дуга цев има своје предности и мане. Мана је у томе што диже масу на 1,9 кг и дужину оружја. Насупрот добијају се нешто веће почетне брзине (у просеку око 70 м/с) што има позитиван утицај на количину кинетичке енергије и поузданије ширење експандирајућих зрна. Наравно, и путања зрна је нешто положенија, али ипак је у питању пиштољски метак, па не треба очекивати чуда. Значајно дужа нишанска линија је такође добра ствар уколико се користе механички нишани.

СУБ-2000 је од самог почетка осмишљен тако да буде једноставно, компактно и вишестрано оружје, прихватљиве цене за најшире слојеве корисника. Због законске регулативе у САД, цев је морала да буде дуга 16,25 инча (413 мм). Са толиком “цевчугом” је немогуће постићи компактност уколико се примене класична оружарска решења.

Зато се приступило неконвенционалном дизајну и као резултат смо добили ПЦЦ димензија 16x7 инча (око 41x 17,5 цм), када је спреман за ношење или складиштење. Компактност је добијена применом система преклапања. Цев са предњим рукохватом се као најдужи део оружја преклапа на горњу страну сандука. Ово необично решење представља централни део конструкције и оно што СУБ-2000 издваја од масе других оружја. 

Подесив предњи нишан 

Предњи нишан је урађен од челика, а не полимера, а по концепцији (не и визуелно) прати нишан са АР-15. За подешавање по висини је потребан одговарајући алат, али може послужити и врх пушчаног метка, ексер или неки сличан предмет. За подешавање по правцу је потребно прво одврнути вијак са предње стране носача нишана, што је могуће одрадити помоћу обичног новчића. 

Рукохват је урађен од стакленим влакнима ојачаног зајтела који “Колд Стил” одавно користи за израду дршки код својих ножева. Са горње и доње стране је Пикатини шина довољне дужине да можете да окачите сву силу којекаквих додатака. Уколико вам ни то није довољно, на бочних странама имате М-лоцк прорезе. 

Ротирајућа монтажа 

Власник није жалио новца да унапреди особине свог “љубимца”. Посебно је занимљива Мидвест Индустриз монтажа за ред дот, фото: “Кел Тец”

С обзиром на могућност преклапања цеви ротацијом око осовине, на горњу страну сандука, уколико намонтирате ред дот, ако желите да склопите карабин, то не можете да изведете у потпуности, сем када уклоните нишанску справу. Наравно, постоје монтаже које омогућавају брзо скидање и стављање, али је упитна “нула” приликом враћања. Чак и да то није проблем, многи не желе овако “споро” решење. Зато је “Мидвест Индастри” избацио на тржиште посебну ротирајућу монтажу, специјално рађену за СУБ-2000. Иако је могуће монтирати на било који М-лоцк. 

На овај начин је решен један од оних проблема због којих су многи замерали Кел Тец ППЦ. Довољно је постављени ред дот заротирати за 180 степени, затварач утврдити и у задњем положају осигурати везицом од паракорда, преклопити пушку и вратити нишан. Како ППЦ није тип оружја којим се гађа на 1.000 метара, потенцијално минимално одступање средњег поготка на даљинама од 50 до 100 метара је практично занемариво. 

Систем преламања цеви нагоре је оно што СУБ-2000 чини тако посебним, фото: “Кел Тец”

Задњи нишан је преклопни и диоптерског је типа, израђен од бризганог зајтела. Иако је адекватан за основну употребу, ипак има две мане. Као прво, од полимера је и заиста су ретки они који не замерају због оваквог приступа. Други проблем је у висини нишана. Да је барем 5 мм виши, гађање би било знатно удобније, јер већина стрелаца мора да добро притисне образом о цевасти кундак да би добили нишанску слику.  

Ово није проблем за неку мању количину испаљених метака, али убрзо може доћи до одређених непријатности. Слободни затварач ствара прилично непријатне вибрације приликом гађања. Зато на тржишту већ одавно постоје заменски, нешто виши задњи нишани од алуминијума, како диоптерски, тако и отворени, са широким четвртастим прорезом. 

Велики избор оквира 

Рукохват и сандук су такође од полимера. Веза између цеви и сандука је извршена преко дводелне браве и осовине на горњем делу сандука. На доњем делу сандука је друга осовина око које се ротира штитник окидача, који уједно служи и као полуга за одбрављивање клинастог дела браве намонтиране на задњи део цеви. На левој страни, осим ознаке модела и произвођача, нанесене су и ознаке за које оквире је предвиђен ПЦЦ.  

Тако је могуће изабрати онај који користи оквире за неки од Глокових, СВ, ЧЗ, Сиг Сауреових или Беретиних пиштоља. Уколико поседујете неки од одговарајућих модела, одмах ћете имати и допунске оквире. Наравно, постоје и тзв. афтермаркет оквири повећаног капацитета, што је посебно згодна ствар за овакву врсту оружја. На пример, један стандардни оквир Глока 17 и један оквир повећаног капацитета садрже 50 метака, а то је већ озбиљна количина муниције. 

Предњи нишан се лако подешава по правцу и висини, фото: “Кел Тец”

За безбедност оружја је задужена једноставна кочница смештена на задњем делу сандука. Лаким притиском на дугме са десне стране сандука оружје се укочи, док притиском на лево дугме добијате оружје спремно за дејство. 

Законска ограничења у САД 

Затварач је дводелни, затворени, слободног типа. Овакво решење је потпуно уобичајено за овај тип оружја. Ово донекле отежава конвертовање у аутоматско оружје, што је још једно од законских ограничења у САД. С друге стране, затворени затварачи омогућавају прецизнију паљбу, што је увек пожељна особина. Окидач је једна од најслабијих тачака на било којем Кел Тец моделу. На страну што нико не очекује такмичарски окидач, али сила окидања од 4 до 5 кг је стварно превише. 

Осим тога, ход окидача је често “муљав” и недефинисан. Ипак, све ово се лако може дотерати преко замене опруга, полирањем и евентуалним модификовањем делова постојећег окидачког система. Такође је могућа и једноставна замена за неки од модела који се могу наћи на слободном тржишту. Ипак, ово значајно диже цену оружја које је предвиђено да буде јефтино и широко доступно, па је донекле упитно решење. 

Кундак по угледу на М4 

СУБ-2000 је добио једноставан цевасти кундак, сличан оним на карабинима М4. Осим што служи као кундак, у њега су смештени дводелни затварач и повратни механизам. Гађање са оваквим наслоном за образ не мора баш увек бити пријатно решење, па је пожељно обмотати га армираном лепљивом траком, можда ручно израђеном кожном облогом или неком од оних које се могу наћи на тржишту. Ово решава наведени проблем, а и естетски може да има позитиван ефекат. 

Склоп затварача је једноставан за чишћење и одржавање, фото: “Кел Тец”

Са доње стране цевастог кундака се налази прорез кроз који пролази ручица за запињање. Ово је генерално неуобичајена локација, али у случају СУБ-2000 и једина логична. За запињање је потребна нешто већа сила, због јаке опруге повратног механизма. Како затварач не остаје у задњем положају при опаљењу последњег метка из оквира, то значи да је потребно стално га запињати. Ово после вишекратног понављања може бити помало напорно. Зато је могуће заменити ручицу са нешто дужом, тако да се за запињање користе два уместо једног прста. Ипак, ово је за просечног корисника генерално небитна ствар. 

Подешавање у три дужине 

Ослонац кундака је такође израђен од ојачаног зајтела. Није посебно широк и прилично је клизав. Ово није проблем сем уколико на стрелишту немате обичај да испалите 300 и више метака. Ипак, ово се лако може решити једноставном монтажом гуменог ослонца. Кундак код друге генерације Кел Тец ПЦЦ има могућност подешавања у три дужине, што је углавном довољно за већину стрелаца. Са горње стране ослонца, на самом крају је смештена брава која осигурава преклопљену цев у том положају. Повлачењем уназад се омогућава исправљање цеви и превођење оружја у борбени положај. 

Кел Тец карабини се праве са могућношћу прихватања различитих оквира. Примерак на слици је предвиђен за Глоцк оквире модела 19 и 23, фото: “Кел Тец”

Потискивањем дугмета на задњем делу ослонца, извлачењем бочне чивије и скидањем ослонца почиње секвенца растављања. Наравно, подразумева се претходна провера да је оружје испражњено. Извуците повратни механизам, повуците ручицу затварача уназад и извадите је, а затим извуците затварач. Ово је сасвим довољно за основно одржавање оружја. 

Много забаве за мало новца 

СУБ-2000 је специфично оружје које карактеристикама задовољава потребе прилично широке групе корисника. Пиштољски метак 9 мм Пара или .40 СВ, у којем се СУБ-2000 нуди, нема претерану пенетрацију као пушчани, лако се контролише при брзој паљби и више је него прецизан. На пример, групе се генерално крећу од 2 до 5 цм на 50 метара. Са одговарајућим експанзивним зрнима се повећава и ефекат на циљу. Монтирана батеријска лампа, ред дот и слични додаци само повећавају ефикасност овог поузданог оружја. 

СУБ-2000 са скраћеном цеви и Саyленцер пригушивачем, фото: “Кел Тец”

Како је оружје лако склопити, а маса се креће око 2 кг, неће бити посебан проблем ни његово ношење у ранцу, што препери нарочито цене. Пиштољски меци су знатно ефикаснији од муниције .22 ЛР коју многи сматрају најоптималнијим избором код оружја за преживљавање. У Србији препрека је важећи ЗООМ, али то је већ неки “други пар опанака”. 

Прочитајте још: Од ратног хероја до колекционарске иконе (ФОТО)

Све у свему, ово занимљиво оружје пружа много забаве за мало новца (много и мало су релативни појмови), а уједно је способно да се добро искаже у неким смртно озбиљним ситуацијама. А то је заправо збир ових особина. 

Нинослав ТРИФУНОВИЋ 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.