Oglas
· · Komentari: 0
S.I.A.C.E. puške za izbirljive kupce

Dobro skriven BISER Breše (FOTO)

Pet metaka dobro dođe u lovu na opasnu (afričku) divljač, ali u takvim situacijama mnogo je bitnije uputiti munjevit drugi hitac, što je prednost drilinga

1597844758_SIACE.jpg
SIACE - Foto: S.I.A.C.E. info
Oglas

Od samog nastanka vatrenog oružja Breša je bila jedan od najbitnijih centara oružarstva, a takav status zadržala je i do danas. Pored giganta svetskog glasa kakav je “Bereta”, ova oblast se može pohvaliti i mnoštvom manjih i manje poznatih proizvođača.  

Pročitajte još: Već samo ime legendarnog proizvođača - MAUSER, govori da je u pitanju izuzetno oružje (FOTO)

Prednosti sistema sa skrivenim udaračima su očigledni ali kada govorimo o estetici, teško je ne primetiti Superlusso, Foto: S.I.A.C.E. info 

Nemojte da vas veličina zavara, jer vas njihovi proizvodi često mogu ostaviti bez daha. Bez imperativa izrade velikih serija i trke za smanjenjem troškova proizvodnje, manji proizvođači zadržavaju izbirljivog kupca u centru pažnje vodeći računa o svakom detalju i ulaganjem sati i sati ručnog rada u izradu svakog pojedinačnog primerka. Tipičan predstavnik takve firme je S.I.A.C.E. koja kvalitetom izrade daleko prevazilazi svoje okvire i staje rame uz rame sa najboljima.  

Tri generacije porodice Gelmini 

Skoro nepoznata lovcima sa Balkana, S.I.A.C.E. (akronim za “Societal Italiana Armi Commercial Estero”) je oružarska radionica osnovana još 1950. godine. Četrdeset godina kasnije, braća Đuzepe i Ivano Gelmini su je otkupila i učinila porodičnom firmom u pravom smislu te reči. Pored braće, u firmi je sve do svoje 95. godine radio i njihov otac koji je takođe po struci bio oružar da bi se početkom novog milenijuma zaposlenima pridružilo i troje njihove dece - Đuzepeova ćerka i dva Ivanova sina. Pre nego što su se oprobali u vođenju sopstvene proizvodnje, braća Gelmini su prva iskustva sticala u drugim oružarskim radionicama kojima regija oko Breše i Gardonea obiluje, kao što su “Bossis”, “Piotti”, “Rizzini”, “Famars” i drugi. 

Komplet kakav se samo poželeti može, Foto: S.I.A.C.E. info

Tokom godina Đuzepe se specijalizovao za radove na metalu, dok je Ivano veštinu obrade drveta doveo do savršenstva. Tako su postigli savršenu komplementarnost koja ima je omogućila da samostalno pružaju kompletnu puškarsku uslugu. Ipak, danas su vrlo retke čak i najveće kompanije, iz ma koje oblasti industrije koje su u mogućnosti da izrađuju kompletne proizvode u sopstvenim pogonima, već imaju svoje podizvođače, te i S.I.A.C.E. tako radi. 

Oružarska tradicija 

Budući da ne mogu biti najbolji i konkurentni u svakom segmentu odlučili su se za eklektički pristup - nabavljaju baskule i cevi u tzv. “belom stanju” od proizvođača iz Breše, kojima je to dominantan posao. Kompletan mehanizam su sami dizajnirali i proizvode ih u sopstvenim pogonima. Najteži i najosetljiviji radovi koji praktično izdvajaju i definišu vrhunsku pušku, kao što su ručno pasovanje delova, uparivanje cevi (ne mogu dovoljno da naglasim koliko je taj proces osetljiv i ključan za dvokuglare), graviranje, kundak, finiširanje,  sve u skladu sa željama kupca, u rukama je samo sedmoro stalno zaposlenih u ovoj dobro skrivenoj tajni Breše.  

Položare jedinstvene na svetu 

Vrsta gravure, dubina, ugradnja plemenitih metala, mašta kupca i dubina njegovog džepa jedina su ograničenja, Foto: S.I.A.C.E. info

Okosnica proizvodnje još od samog osnivanja bili su razni modeli lovačkih pušaka položara. Izbirljivi kupci mogu da odaberu modele sa i bez eksternih udarača, kao i sa standardnim ili produženim metalnim bočnim pločama na baskuli. Pored standardnih kalibara 12 i 20 na raspolaganju su i lakši kalibri 28 i .410 koji koriste manje baskule, kakve se primenjuju i na dvokuglarama.  

Dužina cevi je takođe stvar izbora, ali je maksimalna ponuđena dužina 71 cm, pa u zavisnosti od modela, kalibra i dužine, težina oružja varira između 2,3-2,7 kg. Tradicionalni modeli sa eksternim udaračima imaju i opcije samonapinjućih udarača, ejektore i jedan obarač što ih čini jedinstvenim u svojoj kategoriji na svetu.  

Ovakav izbor dvokuglara na jednom mestu stavlja pred veliku dilemu i najodlučnije ljubitelje oružja, ali jedno je sigurno - za koji god model da se odlučite, nećete pogrešiti, Foto: S.I.A.C.E. info

Nešto kasnije u S.I.A.C.E. odlučuju da portfolio prošire i bokericama. Zasad proizvode dva modela - Mitos EL i Victori, na kojima je primenjen pouzdan i snažan Boss sistem bravljenja, što ih čini atraktivnim i traženim u trap disciplini. Izbor kalibara i dužina cevi je identična kao kod položara, baš kao i kvalitet izrade koji je neupitan. Glava pušaka je izrađena kovanjem iz jednog komada hrom-molibdenskog čelika i potpuno je termički obrađena. Posle uspeha na tržištu lovačkih pušaka, S.I.A.C.E. je još 2004. godine hrabro zakoračio na teritoriju rezervisanu samo za najbolje puškare - oblast dvokuglara. 

Aristokratske puške - dvokuglare 

Bila je to dobra ne samo poslovna odluka, već i prirodno širenje poslovanja, budući da se iste baskule, mehanizmi i drvo koriste za obe kategorije oružja. Jedine razlike su u cevima i delimično u tehnologiji, ali ovoj kompaniji znanje, definitivno ne nedostaje. Sa aspekta puškarskog zanata dvokuglare i drilinzi spadaju u najkompleksnija oružja, pa ne čudi da su izrade ovakvih pušaka vrlo često diplomski radovi za kalfe sa višegodišnjim iskustvom, koji pretenduju da postanu majstori. 

Često slušam polemike na temu potrebe za dvokuglarama. Glavni argumenti su da su lovovi na opasnu divljač sve ređi, obrtnočepne puške imaju veđi kapacitet (3-5 metaka), da su preciznije i ujedno značajno jeftinije od dvokuglara. Sve je to tačno ali i - irelevantno.  

Dozvolite da pojasnim: lovovi na opasnu divljač jesu retki, ali nedovoljno da ne povedemo računa o sebi - ukoliko imamo sreće da u njima učestvujemo. Pet metaka dobro dođe u takvim situacijama, ali mnogo je bitnije uputiti munjevit drugi hitac, nego pet u 10-15 sekundi, što je vreme koje sigurno nećete imati u takvim situacijama. Kako optički nišan na dvokuglari obično upucavate na “prvu” cev (prednji obarač), nema nikakvog razloga da u slučaju prvog hica “na hladno” preciznost puške bude imalo lošija od standardnog lovačkog obrtnočepnog karabina. 

Dodatna četiri metka u kundaku su “zlatna rezerva” koja će vam kad-tad zatrebati, Foto: S.I.A.C.E. info

Dok u slučaju brzog drugog hica u ranjenu i razbesnelu životinju, koji se po pravilu upućuje sa nekoliko, do nekoliko desetina koraka, o preciznosti ne treba ni diskutovati. Razlika u ceni je, istina, značajna ali uz kupovinu ove, slobodno mogu da kažem, aristokratske puške, dobijate i komadić evropske lovne tradicije i pridružujete se nosiocima duha davnih vremena, koji su tokom svojih pionirskih ekspedicija tek otkrivali podsaharsku Afriku i Aziju a to nema cenu.  

Kalibri po amričkom ukusu 

Sledeći isti pristrup kao kod lovačkih pušaka, S.I.A.C.E. u svom proizvodnom programu ima dvokuglare sa i bez eksternih udarača. Model Jukon opremljen je mehanizmom sa spoljnim udaračima i hladno kovanim cevima od hrom-molibden čelika koje su uparene na daljine od 50 metara. Verzija Lusso ima duge bočne ploče gravirane po narudžbini i kundak od turskog oraha visoke klase. Na modelu Standard kundak je od niže klase drveta i sanduk sa “case hardening”, što označava proces povećanja površinske tvrdoće koji ostavlja vrlo lepe karakteristične šare po površini. Ovo 3,9 kg teško oružje nudi se u kalibrima 8x57 JRS, .45-70 Government, .444 Marlin i, začudo u jednom kalibru bez venca - .30-06.

Proizvođač je mislio na svaki detalj, čak je postavio i metalnu pločicu na rukohvat za dalju gravuru ili inicijale, Foto: S.I.A.C.E. info

Uobičajena praksa je da se za prelamače koriste kalibri sa vencem jer čaure sa žlebom prilikom ekstrakcije mogu da prave problem, ali Gelminijevi su sopstvenim originalnim rešenjem uspeli da prevaziđu ovaj problem. Već po izboru kalibara jasno je da je američko tržište smatrano prioritetnim. Kod modela Lusso kundak se pravi po meri strelca, a i dužina cevi je stvar izbora.  

Nezaboravan trzaj 

Big Hunter je, kako sam naziv nagoveštava, namenjen lovu na najtežu divljač koja hoda (a Boga mi i koja je ikada hodala) Zemljom. Izbor kalibara je poveći i kreće se u rasponu od .375 H&H do .500 Nitro Express. Imajući u vidu da je puška teška 4,5 kg pretpostavljam da je trzaj... nezaboravan. 

Estetika puške zavisi isključivo od želje i raspoloživog budžeta naručioca, Foto: S.I.A.C.E. info

Predstavljanje najekskluzivnije i meni najdraže dvokuglare ostavio sam za sam kraj.  Model Alaska EL sa boxlock sistemom pravi se se isključivo sa produženim bočnim pločama i kundakom od ručno uljenog poliranog turskog oraha najvišeg kvaliteta. Ukoliko kupac ne izrazi drugačiju želju, Alaska EL se isporučuje sa 100% ručno graviranim arabeska motivima. Dužine cevi i kundaka takođe zavise od kupca, baš kao i izbor skidajućih montaža za optički nišan.  

Prefinjena Alaska 

Optičko vlakno na prednjem nišanu jedini je detalj koji odudara od klasičnog, ali je više nego opravdan s obzirom na osnovnu namenu ovog oružja - lov u pokretu. Puška na kojoj zaista nema šta da se doda niti oduzme nudi se u kalibrima 7x65R, 9,3x74R, .30-06, .45-70 Government i .444 Marlin.

Mythos EL je pravo umetničko delo, Foto: S.I.A.C.E. info

Sa cevima od 60 cm teška je samo 3,5 kg a dužina ne prelazi 103 cm što je čini veoma spretnom i pogodnom za brzo praćenje mete. Ukoliko još niste potrošili budžet za pušku i želite da na istoj baskuli imate i sačcmaricu, u S.I.A.C.E. će sa zadovoljstvom za vas da izrade i par cevi koje će, zbog dimenzija glave, biti limitirane na kalibre .410 i 28. 

Pročitajte još:  "DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

Ako ste pasionirani lovac i kolekcionar vrednih stvari, S.I.A.C.E. je moja topla preporuka bez obzira da li tražite pušku za lov krupne ili sitne divljači. Budući da izuzetno cenim ručni rad, savršenu izradu i proizvođače kojima velikoserijska proizvodnja nije ultimativni cilj, a pritom očekujem cenu značajno povoljniju od nemački proizvođača, nadam se da ću uskoro biti u mogućnosti da kupim a za vas i testiram jednu Alasku. 

Igor TODIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas