· · Коментари: 0
ЗИМА

ОПАСНО: Јануарска депресија је чешћа него што мислите, а ПРЕПОЗНАЈЕ се лако

Јануарска депресија је сезонски поремећај који изазива недостатак сунца.

1610267372_SalPexel.png
Фото: Пексел

Када прођу празници, у људима понекад остане само празнина. Тишина. Немоћ. Збуњеност. Као да су се и осећања "уморила". Уместо праска лепих мисли, остварених жеља и инспирације за нове заједничке тренутке, двоје је престало да дише као једно.

Прочитајте још: Жене прве дигну руке: Мушкарци, када чујете шта је разлог нећете правити ГРЕШКЕ

Да ли смо у овим јануарским свечанијим тренуцима заправо под јачом пресијом и имамо већа очекивања, питали смо Жељку Курјачки Станић, психолога и психотерапеута.

Нове одлуке
Нова година је време када се доносе нове одлуке, када смо пуни наде и оптимизма. Симболично, то је нови почетак.

- Сезонски афективни поремећај је нешто што углавном везујемо за нордијске земље где су зиме дуге, а дани веома кратки током већег дела године. Међутим, постоје зиме и код нас у којима недељама не видимо сунце, када дувају јаки ветрови, падају кише али нема снега. Такво време погодује депресивном расположењу.

Људима који су склони депресивном расположењу може веома тешко да пада атмосфера прављења поклона, доброг расположења, оптимизма. Њима тада све то изгледа лажно, насилно и иритантно - објашњава Курјачки.

Прочитајте још: Знате ли шта је САПИОСЕКСУАЛНОСТ? Битан је висок ИQ

Не раскидајте за празник
Празници који су усмерени на породицу, који су жељени и очекивани можда нису добар тренутак за раскид. То не значи да га треба одлагати до бескраја.

Искуство психолога са клијентима говори да се баш тада заврше многе приче.

- Неким људима је тада лакше да направе корак кога се плаше, као што је раскид везе. С друге стране, многи избегавају да у ово доба прекидају однос, јер су свесни да ће онај кога остављају можда још дуго тај празник, који би требало да буде радостан, везивати за ту болну успомену. Ако партнер много воли Нову годину, то би било слично као када бисмо га оставили баш на његов рођендан - истиче Курјачки.

Прочитајте још: Навике пред спавање којих се придржавају сви срећни парови

Како можемо да сачувамо праву љубав и пријатељство?

- Важно је да са собом поразговарамо и донесемо одлуке како да се чувамо и шта да радимо да себе и своје заштитимо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.