Oglas
· · Komentari: 0
ZIMA

OPASNO: Januarska depresija je češća nego što mislite, a PREPOZNAJE se lako

Januarska depresija je sezonski poremećaj koji izaziva nedostatak sunca.

1610267372_SalPexel.png
Foto: Peksel
Oglas

Kada prođu praznici, u ljudima ponekad ostane samo praznina. Tišina. Nemoć. Zbunjenost. Kao da su se i osećanja "umorila". Umesto praska lepih misli, ostvarenih želja i inspiracije za nove zajedničke trenutke, dvoje je prestalo da diše kao jedno.

Pročitajte još: Žene prve dignu ruke: Muškarci, kada čujete šta je razlog nećete praviti GREŠKE

Da li smo u ovim januarskim svečanijim trenucima zapravo pod jačom presijom i imamo veća očekivanja, pitali smo Željku Kurjački Stanić, psihologa i psihoterapeuta.

Nove odluke
Nova godina je vreme kada se donose nove odluke, kada smo puni nade i optimizma. Simbolično, to je novi početak.

- Sezonski afektivni poremećaj je nešto što uglavnom vezujemo za nordijske zemlje gde su zime duge, a dani veoma kratki tokom većeg dela godine. Međutim, postoje zime i kod nas u kojima nedeljama ne vidimo sunce, kada duvaju jaki vetrovi, padaju kiše ali nema snega. Takvo vreme pogoduje depresivnom raspoloženju.

LJudima koji su skloni depresivnom raspoloženju može veoma teško da pada atmosfera pravljenja poklona, dobrog raspoloženja, optimizma. NJima tada sve to izgleda lažno, nasilno i iritantno - objašnjava Kurjački.

Pročitajte još: Znate li šta je SAPIOSEKSUALNOST? Bitan je visok IQ

Ne raskidajte za praznik
Praznici koji su usmereni na porodicu, koji su željeni i očekivani možda nisu dobar trenutak za raskid. To ne znači da ga treba odlagati do beskraja.

Iskustvo psihologa sa klijentima govori da se baš tada završe mnoge priče.

- Nekim ljudima je tada lakše da naprave korak koga se plaše, kao što je raskid veze. S druge strane, mnogi izbegavaju da u ovo doba prekidaju odnos, jer su svesni da će onaj koga ostavljaju možda još dugo taj praznik, koji bi trebalo da bude radostan, vezivati za tu bolnu uspomenu. Ako partner mnogo voli Novu godinu, to bi bilo slično kao kada bismo ga ostavili baš na njegov rođendan - ističe Kurjački.

Pročitajte još: Navike pred spavanje kojih se pridržavaju svi srećni parovi

Kako možemo da sačuvamo pravu ljubav i prijateljstvo?

- Važno je da sa sobom porazgovaramo i donesemo odluke kako da se čuvamo i šta da radimo da sebe i svoje zaštitimo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas