Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ова биљка регулише ПОРЕМЕЋАЈ ШТИТНЕ ЖЛЕЗДЕ: Многи је сматрају коровом, а заправо је јако ЛЕКОВИТА!

Хипократ је највише волео...

1630577692_tust.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе
Oglas

Тушт (Портулаца олерацеа) је једногодишња биљна врста коју често сматрамо коровом, а реч је о изузетно лековитој биљци која се користи у народној медицини и гастрономији.

Садржи омега киселине

Води порекло из Азије, али се раширила по целом свету. Изузетно је здрава биљка која садржи већу количину омега-3 масне киселине, витамине А, Б и Ц, много минерала (магнезијум, калцијум и гвожђе).

Истраживачи су открили да тушт садржи више антиоксиданата од спанаћа и да је концентрација омега 3 масних киселина већа од количине која се може наћи у неким рибљим уљима. Чињеница да је прикладна за вегетаријанце и вегане такође иде у прилог овој биљци.

Антиоксиданти побољшавају генерално здравље и поспешују имунитет. 

Они се сматрају главним помагачима код срчаних болести, артеросклерозе, карцинома, губитка памћења и губитка вида услед старости.

Не берите га прерано

Запамтите да тушт брзо почиње да губи своју хранљиву вредност одмах након брања, уколико вам је башта превише мала или мислите да ће заузети целу башту, можете га гајити и унутра као кућну биљку.

Узмите празну посуду или шта год вам одговара, земљу и органско семе тушта. Посадите семе и одржавајте влажност земље (пазите да не заливате превише) и осетите радост како ваш мини-тушт расте.

Добар за разне сосеве

У гастрономији се најчешће употребљава свеж за припрему песто сосева, разних салата, смутија или варива. Може да се суши и козервира за употребу током зиме.

Шта све лечи

У народној медицини тушт се користи за побољшање имунитета, побољшање циркулације, јачање срца, превенцију тумора и опоравак онколошких пацијената, а бројни извори наводе да помаже убрзавању зарастања рана, спречавању главобоље, мигрене, јачању кости, потпомаже развоју деце, код проблема са штитном жлездом, кожом и стомачним органима.

РЕЦЕПТ

Издинстајте га са белим и црним луком и парадајзом или припремите здраву салату са мало маслиновог уља и лимуновог сока. Тушт је савршен и здрав састојак за припрему ваших омиљених супа и шејкова.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas