Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
гром

МИСЛИЛИ СМО ПОГРЕШНО! Овај апарат је НАЈОПАСНИЈИ када грми, свима нам је У КУЋИ, а није МОБИЛНИ

Статистика говори да током године од удара грома страда 10 особа.

1594812021_Depositphotos_19104047_s-2019.jpg
Фото:Депосит
Oglas

Највише грмљавине има током маја, јуна, јула и августа – од пет до 10 дана, док грмљавине у Србији током јануара није било више од једне деценије. Шта онда радити у овом периоду како бисмо се заштитили?

Одговор на ово питање даје проф. др Владимир Ђурђевић са Физичког факултета.

Прочитајте још: ОПАСНОСТ! Студенти осмислили КОВИД ЖУРКЕ - ко први добије вирус осваја НАГРАДУ! Проговорила и АНДРИЈАНА!

Најважније је склонити се са отвореног простора, односно најбоље је ући у неки зидани објекат. Ако вам кућа или нека зграда није у близини, добро је остати у затвореном аутомобилу.

Не треба стајати поред електричних стубова ни дрвећа, ако баш немате где да се склоните - чучните

Полуотворени простори, попут надстрешница или аутобуских станица нису добар заклон од грома.

– Најбоље је пратити временску прогнозу и ако је за поподне најављено неко невреме, грмљавинске непогоде, у том случају не треба планирати активности које можемо да одложимо, тако да можемо да будеме сигурни, односно близу неког затвореног објекта или куће у којој можемо да се сакријемо – објашњава професор Ђурђевић.

Супротно раширеном веровању, сасвим је безбедно користити мобилни телефон док грми. Наравно, ако сте у затвореном простору. Међутим, требало би да се клоните фиксних телефона!

Шта са мобилним телефоном
– У случају удара грома, та енергија може да прође кроз водове и стигне до слушалице. Тако да, ако сте у кући, слободно користите мобилни телефон у току олује. Није добро пунити мобилни телефон јер уређај може бити оштећен – напомиње професор Ђурђевић.

Гумена обућа се препоручује нарочито онима који раде на отвореном, у пољу на пример, јер она представља неки вид изолације. Тако да, уколико се и „деси нешто страшно“, како каже др Ђурђевић, последице ће бити мање.

Народне умотворине које се односе на грмљавину нису научно поткрепљене.

– Прича да гром не може да удари два пута на исто место није тачна, као ни прича да гром неће у коприве. Дешавало се да у року од двадесетак секунди гром неколико пута удари у исто место – напомиње професор Ђурђевић.

Важно је имати на уму да на отвореном нема апсолутно заштићеног места. Чак и када се налазите у окружењу високих објекта, може да се деси да гром удари у место које није највиша тачка.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas