Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИНТЕРВЈУ

Психијатар Мила: Савршене породице су темпиране БОМБЕ, а ево како не постати РОДИТЕЉ РОБ

Др Мила Голднер-Вуков је чувени психијатар у Аустралији која је за Магазин Новости открила који су највећи проблеми данашњих породица.

1610741905_20190522_133818.jpg
Фото: М. Вуков
Oglas

Мила Голднер-Вуков је консултант психијатар, магистар и доктор медицинских наука. Члан је аустралијског и новозеландског Краљевског Колеџа. У Београду је била члан катедре за психијатрију у функцији доцента на Медицинском факултету. Ради као консултант психијатар и специјалиста је за породичне односе.

Фото: Мила Вуков

Прочитајте још: Докторка ЈОКОВИЋ упозорава: Чуло за укус и мирис се губи због КОРОНЕ, али и ОПАСНИХ болести

Који су најчећши проблеми данашњих породица?

То су дисфункционални партнерски односи, али и насиље над децом, емоционална и физичка злоупотреба деце, инцест, менталне болести и болести зависности и родитеља и деце. Суптилни проблеми су они који породице не доведу до нас психијатара и психолога. Те породице називам "породице у лепом паковању", "породице са опасним садржајем" и "породице у осетљивом паковању".

Проблеми из савршених породица се "вуку" цео живот

У овим породицама деца пате и њихови проблеми се уочавају углавном када доспеју до одраслог доба, мада, психолози, педијатри, учитељи или рођаци препознају породичну дисфункционалност и поремећаје понашања код деце.

Прочитајте још: Имате проблем са СНОВИМА? Ево шта људи најчешће сањају

А, породице диктатора?
Проблеми се не заустављају само на породичном, односно дечијем нивоу, већ се одражавају и на друштво. Многобројни диктатори, заговорници насиља, расизма, геноцида, серијске убице, потекли су из ових гореописаних породица.

Неретко видимо да су родитељи “робови” своје деце. Како је до тога дошло?

Овде је реч о родитељима "робовима" и деци која материјално искоришћавају своје родитеље, не желе да се осамостале, остају у родитељском домаћинству јако дуго, не траже посао и понашају се бахато или веома пасивно. Постоји могућност да таквој деци недостаје сампоуздање, нису научили социјалне вештине или су депресивни. Осамостаљивање деце је природно, а родитељи треба да подрже сепарацију и индивидуализацију деце.

Неки родитељи купују деци маркирану робу да не би отишла од куће, јер им "чувају брак".

Многи родитељи су лажно несебични, купују деци најскупље маркиране ствари, скупе аутомобиле, али за то траже апсолутну послушност, да деца буду захвална и да остану у породици, јер имају неку улогу у породичној динамици, посебно у партнерским односима.

Фото: М. Вуков

Прочитајте још: Доктор АДАМОВИЋ: Три месеца после ковида коса опада у праменовима, а ЛЕК је...

Написали сте неколико књига из области психијатрије,  где још, поред рада, проналазите инспирацију?

Инспирацију сам нашла на аеродрому, гледајући људе.

Инспирацију за књиге проналазим у раду са пацијентима, али и посматрањем људи око себе. Тако се изродила књига кратких прича "Погледај ме", а има за циљ да се људи мењају набоље. Инспирацију сам нашла чекајући на аеродрому, посматрајући људе који долазе и одлазе.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Пишете књигу ,,Родитељи, добро јутро”, која се бави родитељством од почетка њеног настанка па до модерног доба. Коме ће ова књига бити све намењена?

Годинама сам желела да напишем књигу намењену млади људи који се припремају за родитељство, а онда сам схватила да је то књига за све нас, јер сви имамо родитеље. Књига је мешавина фикције и,  мојих знања, искустава, истраживања и различитих аспеката родитељства.У књизи сам ја и ученик и учитељ. Књига је динамична, у њој има и шале, и смеха, и озбиљних исповести, али оно што је најважније, говори о томе како да  се оствари позитивно родитељство.

Прослава Божића у Аустралији Фото: М. Вуков

Шта мислите о тренутној пандемији вируса корона и да ли имате савет како људи да сачувају здраву психу?

Ситуација са пандемијом показала нам је колико смо сви рањиви и да много тога у нашим животима не зависи од нас.

Никада не губите наду. Нађите смисао у креативности, стварајте нешто.

За преживљавање је важно не губити наду и бити позитиван. За здраву психу у овим временима изолације и страхова, мој једини савет је наћи смисао постојања у креативности, створити нешто што ће бити добро дело, јер свако од нас носи у дубини носи доброту и човекољубље.

У овим необичним временима, за шест месеци сам написала три књиге. Последња носи симболичан назив: "Доброта – то је наша највећа нада".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas