Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ГУБИТАК ЧУЛА

Докторка ЈОКОВИЋ упозорава: Чуло за укус и мирис се губи због КОРОНЕ, али и ОПАСНИХ болести

Губитак чула мириса и укуса је један од најчешћих симптома вируса корона, али овај поремећај може да укаже и на друга обољења, чак и на она најтежа.

1611565041_Depositphotos_443249142_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Шта све може да буде узрок губитка чула мириса и укуса, како се лечи, колико дуго траје опоравак и у којим ситуацијама оно трајно нестаје? Докторка Галина Јоковић, специјалиста оториноларингологије и субспецијалиста аудиолог у КБЦ "Др Драгиша Мишовић - Дедиње" у Београду, каже да је губитак чула мириса и укуса за људе са овим проблемом од животног значаја:

Прочитајте још: Доктор АДАМОВИЋ: Три месеца после ковида коса опада у праменовима, а ЛЕК је...

- Квалитет живота је тада значајно лошији, долази до губитка апетита и телесне тежине, потхрањености и слабљења имунитета. Да би надокнадили осећај несланог или недовољно слатког, људи досољавају храну или је претерано шећере, па тако отварају врата хипертензији и дијабетесу.

Одсуство укуса и мириса је обично последица инфекције, али и тешког обољења Фото: Депозит

Како се препознаје
Губитак или смањен осећај мириса и укуса се препознаје када је храна безукусна, не осећате мирис и не уживате у јелу. После оброка је присутан непријатан укус у устима.

Докторка Јоковић наглашава да су ова два чула веома повезана и да особе са губитком чула мириса имају сигурно измењен и осећај укуса или његов потпуни нестанак. Дугачак је списак болести које могу да изазову овај поремећај.

Дугачак је списак болести које изазивају губитак чула

- Најчешћи узроци губитка чула мириса су старење, обољења носа и синуса попут акутне респираторне инфекције, обичне кијавице, вирусне инфекције, а сада ковид-19. Затим, хронично обољење носне слузнице као што је атрофични ринитис или озена, алергијски ринитиси и синузитиси, присуство полипа у носу и синусима, ендоназални карциноми. До губитка чула мириса доводи и траума главе, носа и кичмене мождине, конзумирање алкохола, пушење и одређена хронична стања - истиче докторка.

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Пети елемент
Постоје четири основна укуса: слатко, слано, горко и кисело. Пети, базични укус, званично признат, зове се умами, а представља слано-меснати укус.

Губитак оба чула могу да изазову и неуролошке болести као што су мултипла склероза, тумори мозга, епилепсија, неуродегенеративне болести попут Паркинсонове, деменције, благог оштећења когнитивне функције, Алцхајмеровог синдрома.

Психијатријска обољења ремете чуло мириса

Психијатријска обољења такође могу да узрокују поменуте поремећаје и њихов другачији доживљај. Постоје и стања са урођеним недостатком или без функције система за мирис и укус.

Прочитајте још: Имате проблем са СНОВИМА? Ево шта људи најчешће сањају

Докторка Јоковић наглашава и да многобројни лекови могу да доведу до губитка чула мириса - антихистаминици, антибиотици попут пеницилина и тетрациклина, лекови против хипертензије. Али и они из групе статина, хемотерапеутици, наркотици као што су кодеин и морфин, антидепресиви, циметидин лек за гастритис, фуросемиди, одређени антиепилептици, као и локална употреба многих спрејева, капи или гелова за нос. Пет од девет особа са проблемом чула мириса имаће потешкоће и са осећајем укуса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas