· · Коментари: 0
ПИШТОЉ

У једном комаду оружје за лов и самоодбрану: Ругер је стигао - правац стрелиште (ФОТО)

Уколико сте љубитељ челика, класичног дизајна и снажног калибра, СР 1911 у 10 мм АУТО је тешко победити

ruger-1.jpg
ругер Игор ТОДИЋ

Таман када помислих да је о пиштољима система М-1911 већ све испричано, појави се нешто ново да ме демантује. Овога пута у питању је “Ругер” који се уписао у листу произвођача овог бесмртног пиштоља са моделом СР 1911 Таргет у калибру 10 мм АУТО.

Прочитајте још: Пажљиво одабран дизајн, цена 1.500 долара: Тестирали смо амерички хибрид европског оружја (ФОТО)

Овај модел обједињује два захтева која тражим код пиштоља: да буде "буџена" 1911-ица и по могућству у моћном 10 мм АУТО. Једина "мана" овог оружја је што нема разлога за дораде,  будући да је овај модел стандардно, фабрички опремљен свим додацима који оправдавају његов назив - Таргет.

Зашто 10 мм АУТО

Приликом избора калибра водим се жељом да у једном комаду имам оружје за лов, али и за самоодбрану. Сматрам да је 10 мм АУТО, као најснажнији калибар за самоодбрану али и најслабији којим се успешно може одстрелити крупна дивљач, управо идеалан избор.

Двобојна елеганција

Прво што пада у очи је мат сатенски финиш и јединствена комбинација “црног и белог”. Иако је комплетно оружје израђено од нерђајућег челика, поједини делови су заштићени црним нитрирањем што овај модел издваја из мора “деветстоједанаестица”. Корице обликом и типом чекирања у потпуности одговарају дрвеним које се виђају на најскупљим моделима, осим што су ове израђене од црне висококвалитетне гуме. Задња страна рукохвата је ситно чекирана и у комбинацији са меком гумом, обезбеђује беспрекоран хват. СР 1911 у калибру 10 мм, за разлику од .45 АЦП, има дебелу (булл) цев која се конично шири ка устима цеви. Овакав тип фиксирања уста цеви у навлаци, “на конус”, даје изузетну прецизност што се касније и показало на мети. Инспирацију за овај модел “Ругер” је пронашао у Цолту М-1911 серија 70, а израђен је од нерђајућег челика 415 на ЦНЦ машинама. 

Прочитајте још: "ДОГОВОРЕНО ОРУЖЈЕ": Нова руска пушка изазвала велико интересовање јавности (ФОТО)

Све подређено прецизности

Уколико вам је прецизност испред брзине, комбинација БоМар задњег микрометарског нишана и црне мушице којима је опремљен, биће савршена комбинација, али уколико сте више наклоњени динамичном пуцању, вероватно ћете пожелети да мушицу замените оптичким влакном. Вођица повратне опруге пуне дужине од нерђајућег челика такође се сматра малим доприносом прецизности. Титанијумска ударна игла, олакшани скелетизовани ударач скраћивањем одзива додатно утичу на повећање прецизности овог модела.

Сигуран погодак на 10 м
Последњих година је да се прецизност краткоцевног оружја све чешће мери на даљинама од само 7-15 м. Сматрам да је стрелцима које занима прецизност и/или се такмиче, величина групе на 25 м и те како битан податак, док онима који су више окренути борбеној употреби оружја, група ама баш ништа не значи, јер још нисам видео пиштољ који не може да погоди виталну зону на 10 м.

Нажалост недостаје предње нарезивање навлаке које би олакшало брзо репетирање, а индикатор метка у цеви је у виду дискретне мале рупе у којој се може приметити сјај чауре само ако се добро загледате.

Предвиђени застоји у почетку

Са својих 1140 г пиштољ лежи у шаци врло стабилно што је посебно корисно уколико желите да користите муницују пуне снаге. Проширена кочница на раму природно долази под палац и скоро је немогуће не деактивирати је у потезању, уколико се оружје носи у режиму цоцкед & лоцкед (метак у цеви, ударач у задњем положају са активираном кочницом). Окидање је одсечно, а сила окидања износи 2 кг баш као што је и декларисано. Тригер стопер је подесив, али сам одолео нагону да било шта дирам док пиштољ не легне, тј док не испалим из њега барем 200-300 метака.
Код већине тесно упасованих пиштоља повремени застоји у првих пар стотина метака су очекивани и од самих произвођача најављени, па је тако било и са овим примерком. Дошло је до неколико застоја на почетку и то са најслабијом серијом муниције, која је чак била слабија и од “млађег брата” - .40 С&W (ППУ муниција са зрном 11,7 г ЈХП).

Прецизност за "стотку"

Прецизност сам тестирао са три расположиве ППУ лаборације: 180 грејна ЈХП и зрна равног врха са кошуљицом (ЈФП) тежина 170 и 190 грејна. С обзиром на то да су лаборације прављене за различите купце са различитим захтевима, енергије које су зрна имала на устима цеви су варирала од испод 500 Џула (ЈХП) до 700 Џула (190 грс ЈФП). Био сам пријатно изненађен чињеницом да су све три лаборације давале прилично уједначену групу погодака. ЈФП зрно од 190 грејна показало се нешто прецизнијим од осталих, групишући пет погодака у круг пречника 38 мм.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.