Oglas
· · Komentari: 0
PIŠTOLJ

U jednom komadu oružje za lov i samoodbranu: Ruger je stigao - pravac strelište (FOTO)

Ukoliko ste ljubitelj čelika, klasičnog dizajna i snažnog kalibra, SR 1911 u 10 mm AUTO je teško pobediti

ruger-1.jpg
ruger Igor TODIĆ
Oglas

Taman kada pomislih da je o pištoljima sistema M-1911 već sve ispričano, pojavi se nešto novo da me demantuje. Ovoga puta u pitanju je “Ruger” koji se upisao u listu proizvođača ovog besmrtnog pištolja sa modelom SR 1911 Target u kalibru 10 mm AUTO.

Pročitajte još: Pažljivo odabran dizajn, cena 1.500 dolara: Testirali smo američki hibrid evropskog oružja (FOTO)

Ovaj model objedinjuje dva zahteva koja tražim kod pištolja: da bude "budžena" 1911-ica i po mogućstvu u moćnom 10 mm AUTO. Jedina "mana" ovog oružja je što nema razloga za dorade,  budući da je ovaj model standardno, fabrički opremljen svim dodacima koji opravdavaju njegov naziv - Target.

Zašto 10 mm AUTO

Prilikom izbora kalibra vodim se željom da u jednom komadu imam oružje za lov, ali i za samoodbranu. Smatram da je 10 mm AUTO, kao najsnažniji kalibar za samoodbranu ali i najslabiji kojim se uspešno može odstreliti krupna divljač, upravo idealan izbor.

Dvobojna elegancija

Prvo što pada u oči je mat satenski finiš i jedinstvena kombinacija “crnog i belog”. Iako je kompletno oružje izrađeno od nerđajućeg čelika, pojedini delovi su zaštićeni crnim nitriranjem što ovaj model izdvaja iz mora “devetstojedanaestica”. Korice oblikom i tipom čekiranja u potpunosti odgovaraju drvenim koje se viđaju na najskupljim modelima, osim što su ove izrađene od crne visokokvalitetne gume. Zadnja strana rukohvata je sitno čekirana i u kombinaciji sa mekom gumom, obezbeđuje besprekoran hvat. SR 1911 u kalibru 10 mm, za razliku od .45 ACP, ima debelu (bull) cev koja se konično širi ka ustima cevi. Ovakav tip fiksiranja usta cevi u navlaci, “na konus”, daje izuzetnu preciznost što se kasnije i pokazalo na meti. Inspiraciju za ovaj model “Ruger” je pronašao u Coltu M-1911 serija 70, a izrađen je od nerđajućeg čelika 415 na CNC mašinama. 

Pročitajte još: "DOGOVORENO ORUŽJE": Nova ruska puška izazvala veliko interesovanje javnosti (FOTO)

Sve podređeno preciznosti

Ukoliko vam je preciznost ispred brzine, kombinacija BoMar zadnjeg mikrometarskog nišana i crne mušice kojima je opremljen, biće savršena kombinacija, ali ukoliko ste više naklonjeni dinamičnom pucanju, verovatno ćete poželeti da mušicu zamenite optičkim vlaknom. Vođica povratne opruge pune dužine od nerđajućeg čelika takođe se smatra malim doprinosom preciznosti. Titanijumska udarna igla, olakšani skeletizovani udarač skraćivanjem odziva dodatno utiču na povećanje preciznosti ovog modela.

Siguran pogodak na 10 m
Poslednjih godina je da se preciznost kratkocevnog oružja sve češće meri na daljinama od samo 7-15 m. Smatram da je strelcima koje zanima preciznost i/ili se takmiče, veličina grupe na 25 m i te kako bitan podatak, dok onima koji su više okrenuti borbenoj upotrebi oružja, grupa ama baš ništa ne znači, jer još nisam video pištolj koji ne može da pogodi vitalnu zonu na 10 m.

Nažalost nedostaje prednje narezivanje navlake koje bi olakšalo brzo repetiranje, a indikator metka u cevi je u vidu diskretne male rupe u kojoj se može primetiti sjaj čaure samo ako se dobro zagledate.

Predviđeni zastoji u početku

Sa svojih 1140 g pištolj leži u šaci vrlo stabilno što je posebno korisno ukoliko želite da koristite municuju pune snage. Proširena kočnica na ramu prirodno dolazi pod palac i skoro je nemoguće ne deaktivirati je u potezanju, ukoliko se oružje nosi u režimu cocked & locked (metak u cevi, udarač u zadnjem položaju sa aktiviranom kočnicom). Okidanje je odsečno, a sila okidanja iznosi 2 kg baš kao što je i deklarisano. Triger stoper je podesiv, ali sam odoleo nagonu da bilo šta diram dok pištolj ne legne, tj dok ne ispalim iz njega barem 200-300 metaka.
Kod većine tesno upasovanih pištolja povremeni zastoji u prvih par stotina metaka su očekivani i od samih proizvođača najavljeni, pa je tako bilo i sa ovim primerkom. Došlo je do nekoliko zastoja na početku i to sa najslabijom serijom municije, koja je čak bila slabija i od “mlađeg brata” - .40 S&W (PPU municija sa zrnom 11,7 g JHP).

Preciznost za "stotku"

Preciznost sam testirao sa tri raspoložive PPU laboracije: 180 grejna JHP i zrna ravnog vrha sa košuljicom (JFP) težina 170 i 190 grejna. S obzirom na to da su laboracije pravljene za različite kupce sa različitim zahtevima, energije koje su zrna imala na ustima cevi su varirala od ispod 500 Džula (JHP) do 700 Džula (190 grs JFP). Bio sam prijatno iznenađen činjenicom da su sve tri laboracije davale prilično ujednačenu grupu pogodaka. JFP zrno od 190 grejna pokazalo se nešto preciznijim od ostalih, grupišući pet pogodaka u krug prečnika 38 mm.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas