· · Коментари: 1
полен

У јеку смо АЛЕРГИЈА, како да се ЗАШТИТИМО и побољшамо дан

Са топлијим временом, нажалост, стижу и проблеми познати као алергија на полен, пролећни проблем, летњи проблем, јесењи проблем.

1596452712_meadow-123280_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Честице полена су толико ситне да могу да буду готово невидљиве, али сваке године је све више становника наше планете осетљиво на њих. Очи се зацрвене, нос цури, очни капци натекну, кијате, кијате, кијате… ако већ не почнете и да се гушите.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ЦРНУ ЛИМУНАДУ? Откривамо шта она чини за наш ОРГАНИЗАМ

У пролеће алергије најчешће изазивају леска, бреза и неке врсте врбе, у лето дивљи полен, а од августа до октобра коров амброзија. Значи, док је топлог времена, биће и полена.

Прво крећу полени дрвећа, након тога иду полени трава и на крају корови који су најагресивнији!
Време
Лекари упозоравају да су највеће концентрације полена пре подне када је сунчано и ветровито време. После подне, у касно вече и после росе или кише треба ићи у шетњу и проветравати просторије. Такође лекари препорчују да се од 11 сати до касних поподневних сати отварају прозори у домовима.

Како се заштити од алергије на полен?

Особе које су алергичне на полен морају заштитити слузокожу носа препаратом који им је прописао лекар најмање 15 дана пре времена цветања биљке на чији су полен осетљиви.

Прочитајте још: ЖИВКО ИМА ЛЕК! СЕДАМ рецепата за најчешће летње БОЛЕСТИ шумадијског ТРАВАРА ЖИВКА

Концентрација полена у ваздуху, највећа је ујутру, па се у том периоду не саветује проветравање стана. Током дана, са порастом дневне температуре, концентрација полена се смањује.

Са терапијом треба кренути најмање 15 дана пре цветања биља!

Лекари упозоравају на то да се терапија против алергије мора узимати редовно, како је прописано, да би пацијенти били заштићени током читавог дана.ћ

Прочитајте још: ОДАХНИТЕ! Не треба да се НАЛИВАТЕ ВОДОМ на силу и по сваку цену

Фото: Пиxабаy

Многи  и не знају да болују од алергије, мислећи да због симптома попут шмрцања, кијања, кашљања, пецкања и свраба у носу имају грип или прехладу. То се свакако мора проверити прегледом код лекара специјалисте, најбоље алерголога.

Оно што  ових дана највише мучи алергичне особе је полен амброзије, који је веома активан у ваздуху уназад десетак дана и трајаће до јесени. Време с падавинама  иде на руку особама алергичним на полен, јер такво време снижава концентрације полена у ваздуху.

Прочитајте још: Све што сте икада знали о здравој исхрани НИЈЕ ТАЧНО: Ових 5 ПРАВИЛА треба да ПРЕКРШИТЕ

Календар алергије на полен

полен дрвећа – март, април
полен трава – од маја до јула, некад и до краја августа
полен корова – од краја јула до октобра

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.